Metro
Metro Binnenland 9 nov 2015 / 10:15 uur

Buurtbuik gaat de strijd aan met voedselverspilling

Elke week interviewt Metro Amsterdammers die de stad kleur geven. Vandaag Roel Raterink (28), oprichter van Buurtbuik, een lokaal initiatief tegen voedselverspilling.

Op zaterdagmiddag komen enkele tientallen inwoners van Amsterdam-Zuid bij elkaar voor heerlijke maaltijd, gratis aangeboden door Buurtbuik. Wat er op het menu staat is nog een verrassing, dat hangt af van de ingrediënten die in de ochtend verzameld zijn. Het zit namelijk zo: De vrijwilligers van Buurtbuik halen overgebleven voedsel op bij lokale horeca, bedrijfskantines, supermarkten en groenteboeren en bereiden hiermee maaltijden voor buurtbewoners die het goed kunnen gebruiken of het gewoon gezellig vinden om een hapje mee te eten.

Hoe ben je op het idee gekomen om Buurtbuik op te richten?
Het idee komt eigenlijk uit Portugal. Ik hoorde over een project dat Refood heet en was meteen enthousiast. Er bleken in Nederland wel al wat soortgelijke initiatieven te zijn, maar ik en twee vrienden vonden het toch zinvol om een nieuw initiatief te starten in Amsterdam. Er zijn nog heel veel mensen die het goed kunnen gebruiken en er wordt hartstikke veel eten weggegooid.

Zijn jullie alleen actief in Amsterdam-Zuid?
We zijn begonnen in Amsterdam-Zuid, maar zijn druk bezig om Buurtbuik ook in andere stadsdelen van de grond te krijgen. In Amsterdam-Oost is dat al goed gelukt; daar kan vanaf maandag iedereen wekelijks om 18.00 uur aanschuiven om mee te eten. En afgelopen maandag zijn we begonnen met een pilot om een keer per week voor een hele schoolklas ontbijt te brengen naar een basisschool in Amsterdam-Zuidoost. Buurtbuik heeft zoveel potentie: we willen heel Amsterdam veroveren!

Houden jullie zelf wel eens eten over?
Je zou verbaasd zijn als je zag hoeveel eten we elke keer ophalen. Al heb je maar een paar leveranciers, de keuken staat helemaal vol. Soms halen we in twee dagen tijd 25 emmers vol eten op. Stoofvlees, couscous, soepen en salades. Zelfs taart! Toch houden we zelf nooit eten over, er is altijd wel een plek waar het eten naartoe gebracht kan worden. We koken namelijk niet alleen voor mensen die bij ons komen eten, maar mensen kunnen het ook op komen halen en we brengen het naar bijvoorbeeld het Leger des Heils en verschillende daklozenopvangcentra. Pas hadden we heel veel eten over en toen hebben we het naar de vluchtelingenopvang in Amsterdam-Noord. Daar waren ze er heel blij mee.

Hoe beoordelen jullie of het opgehaalde eten nog goed genoeg is om te eten?
We kijken heel kritisch naar wat we wel en niet uitdelen. Het eten moet van goede kwaliteit zijn en we houden ons aan de wet- en regelgeving. Bereid voedsel mag je maximaal twee tot drie dagen na bereiding uitgeven. Dat is bij ons geen probleem omdat we met een ‘live’ systeem werken: het eten wordt op dezelfde dag opgehaald en uitgegeven, we slaan niks op. Daarin verschillen we van bijvoorbeeld de voedselbank. Zij geven een keer per week eten uit, daarom is het voor hen lastiger om met verse of bereide producten te werken.

Is het lastig om ondernemers te vinden die voedsel willen doneren aan Buurtbuik?
Nee, helemaal niet. Ondernemers houden er zelf ook niet van om eten weg te gooien en zijn juist blij dat het op deze manier nog gebruikt wordt. Het helpt ook dat we heel lokaal werken; mensen zijn erg bereid om zich in te zetten voor hun eigen buurt. We hebben nu al zo’n tachtig vrijwilligers en iedereen draagt zijn steentje bij. Dat maakt Buurtbuik -letterlijk en figuurlijk- heel behapbaar.

Is het niet moeilijk om van overgebleven voedsel een lekkere maaltijd te maken?
Het werkt eigenlijk net als de ‘black box’ in kookprogramma’s; het is elke keer weer een verrassing wat erin zit en dan kijken we hoe daar iets lekkers van gemaakt kan worden. Onze vrijwilligers mogen zelf beslissen wat ze maken en soms krijgen we hulp van professionele koks. Dat zijn dan bijvoorbeeld vrienden van vrienden die het leuk vinden om een keer te komen helpen.

Heb je het gevoel dat initiatieven als Buurtbuik echt hard nodig zijn?
Er zijn genoeg mensen die het om wat voor reden dan ook hartstikke moeilijk hebben. Dan heb ik het niet alleen over armoede, maar ook over eenzaamheid. Buurtbuik zorgt niet alleen voor gratis maaltijden, maar ik zie de etentjes ook als een mooie kans om mensen te ontmoeten. En tegelijkertijd doen we ook iets tegen voedselverspilling. Dat zijn drie vliegen in één klap.

Heb je zelf nog een tip tegen voedselverspilling?
Goed inkopen natuurlijk, dat is heel belangrijk. En wat veel mensen niet weten is dat je kruiden en sommige groenten die je niet helemaal op krijgt, opnieuw kunt poten. Leg bijvoorbeeld een stronkje bleekselderij een paar dagen in een schaaltje water. Zodra er een worteltje aan komt kun je hem in een potje met aarde zetten en weer laten groeien.

Buurtbuik is nog op zoek naar vrijwilligers en organisatorische talenten in heel Amsterdam. Voor meer informatie kijk je op www.buurtbuik.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buurtbuik gaat de strijd aan met voedselverspilling
Sluiten