Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 6 nov 2015

Boete geldt niet bij XXX of HA-HA-HA

Goed nieuws voor mensen die altijd hun kenteken vergeten bij de parkeerautomaat: wanneer je wel gewoon je parkeergeld betaalt, hoef je de boete die je waarschijnlijk wel zult krijgen, nooit te betalen. Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag korte metten gemaakt met het boetebeleid bij onjuiste kentekeninvoering: de acht lopende zaken werden vernietigd en de autobezitters werden in het gelijk gesteld.

Toch geen boete

Uit de uitspraken blijkt dat iemand XXX intikte, omdat hij ‘zijn kenteken niet kon onthouden’. Een ander 3, omdat ‘het touchscreen het niet deed’ en weer een ander toetste ..-..-.. in, omdat het geven van zijn kenteken ‘in strijd zou zijn met zijn recht op privacy’. Maar ze betaalden keurig hun parkeergeld bij de parkeerautomaat. Toch werden ze beboet door parkeercontroleurs van Cition, de Amsterdamse controle op betaald parkeren. Naheffingsaanslag -boete dus -: 55,90 euro, plus het bedrag voor de parkeerbelasting. De rechter oordeelt nu dat je als autobezitter in je recht staat: als je parkeerbelasting hebt betaald, kan nooit worden nageheven.

Geen paniek

Sinds 1 juli 2013 is het in Amsterdam verplicht om je kenteken in te voeren, maar „onze scanauto’s zien niet precies wat is ingevoerd, ze registreren wel of wel of niet is betaald voor het betreffende voertuig”, weet Margreet Hoedjes van Cition. Het invoeren van een verkeerde cijfer-lettercombinatie is dus niet heel handig. „Ze zien dan dat niet betaald is voor dat kenteken en er dus geen parkeerrecht is.” En dat betekent een boete. Als je wel hebt betaald, maar per ongeluk een verkeerd nummer hebt ingevoerd en wordt beboet, is er geen reden tot paniek, sust ze. „Je kunt online bezwaar maken en de boete vervalt. Vergissen is menselijk.”

HA-HA-HA

Vroeger ging het nog weleens anders. „Dan had je nog weleens van die grapjassen die allerlei boodschappen voor ons achterlieten op de briefjes achter de voorruit, maar die tijd is voorbij.” Al voer je HA-HA-HA of EI-KE-LS in als protest, niemand die het ziet. „Doe jezelf en ons een lol en voer gewoon het juiste kenteken in. Scheelt een hoop gedoe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Boete geldt niet bij XXX of HA-HA-HA
Sluiten