Anaïs Vije
Anaïs Vije Binnenland 25 nov 2015 / 19:43 uur

Beste chauffeur Rotterdam-centrum: een Amsterdammer

„Als u naar een kruispunt rijdt en u weet dat iemand door rood gaat rijden, wat doet u dan?”, vraagt de presentator aan de pakweg 14 mensen die in de grote witte tent zitten. „Ogen dichtdoen!” grapt een man. De presentator glimlacht. Voor de Markthal in hartje Rotterdam-centrum barstte woensdagmiddag de strijd los om de titel ‘Beste Chauffeur van het centrum’. Metroverslaggeefster Anaïs Vije ging de strijd aan met de andere deelnemers.

Het is vies druilerig weer. Een paar mensen, voornamelijk 30-plussers, zitten knus bij elkaar in een grote, witte tent. Na een uitgebreide Powerpointpresentatie over verkeersveiligheid beginnen we aan het theorie-examen. „De tien deelnemers die de toets het best maken, mogen het praktijkexamen afleggen. En dat is het autoparcours buiten”, vertelt de presentator.

Het theorie-examen bestaat uit vragen zoals: "U drinkt vijf glazen alcoholhoudende drank, hoelang duurt het voordat u weer auto mag rijden?" Als student zou ik dit moeten weten, maar ik heb het merendeel van de vragen gegokt.

Een man trommelt enthousiast op de bovenkant van het lege, witte plastic inklapstoeltje dat naast hem staat „En dan nu de uitslag.” De kandidaten met de meeste fouten worden als eerste genoemd. Als blijkt dat ik ‘slechts’ zes fouten heb, valt er een last van mijn schouders, net zoals een paar jaar geleden toen ik voor het echte roze papiertje ging. Ook een andere jongen heeft zes fout en daarmee zijn wij doorgedrongen tot de groep van tien personen die buiten het praktijkparcours mogen afleggen. De beste score was drie.

Je ziet ze echt niet!

Met de groep van tien kandidaten lopen we naar buiten. Op het grote terrein voor de Markthal zijn hekken neergezet, met daarbinnen een parcours van pionnen. Het gemor bij de deelnemers begint. „Je ziet de pionnetjes echt niet!”

Eerst mogen we een rondje proefrijden, om even dat gevoel met de auto te krijgen. Daarna is het tijd voor het serieuze werk. Een van de eerste kandidaten zet een tijd neer van 35 seconden. Dat gaat nog een uitdaging worden met mijn stiletto’s aan. Ik druk het gas stevig in, maar laat de auto toch een paar keer afslaan en onbedoeld slip ik ook nog even in het zicht van de Markthal. Na 1 minuut en 25 seconden zit het erop. Twee pionnen zijn gesneuveld, maar ik ben tevreden met mij pittig soepele rit.

Dan is het tijd voor de prijsuitreiking. Helaas voor mij zit er niks in. De eerste plek is voor Chris van Lid, die het parcours in 35 seconden doorscheurde. Terwijl hij de prijs in ontvangst neemt, roept hij vrolijk: „020 overheerst alles!” De beste chauffeur van onze stad… is een Amsterdammer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Beste chauffeur Rotterdam-centrum: een Amsterdammer
Sluiten