Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 9 nov 2015 / 14:50 uur

Amsterdam-Noord geteisterd door branden

Het stadsdeel Amsterdam-Noord wordt geteisterd door een groot aantal branden. Auto’s, containers en zelfs caravans gaan regelmatig in vlammen op. Geen object dat ’s nachts buiten staat, lijkt nog veilig.

Afgelopen week was het ook weer raak. Op 7 november was er op de Meteorenweg een auto uitgebrand en op vijf november stond er een Smart op het Lupideplein in de hens. Allebei in Noord. Maar dit is nog maar een fractie van het vuurgeweld dat inmiddels is aangericht.

Zeventig branden

Sinds januari 2015 zijn er al meer dan zeventig brandstichtingen geteld en de politie krijgt zelfs na intensievere inspanningen geen grip op de dader, of zijn het daders? In juni kondigde de politie al aan dat er na iedere autobrand in Amsterdam-Noord gestart zou worden met een forensisch onderzoek. Toen waren er in dat stadsdeel al meer branden dan elders.

Lees ook: Politie onderzoekt iedere autobrand in Noord

Daarnaast wordt er al langer meer gesurveilleerd, zijn er (vage) beelden vrijgegeven van een verdachte en is er inmiddels een persbericht uitgebracht. Maar al die extra inspanningen hebben dus nog geen noemenswaardig resultaat opgeleverd.

Geen patroon

Misschien komt dat, omdat er aan de brandstichtingen geen touw valt vast te knopen. De dader(s) lijken geen voorkeur te hebben voor een bepaald object en de politie heeft nog geen patroon kunnen ontdekken in waar en wanneer een object in de fik wordt gestoken. De brandstichtingen vinden namelijk plaats op willekeurige tijdstippen. Het enige wat de politie zeker weet, is dat de branden ’s nachts plaatsvinden.

Lees ook: Boten en camper afgefikt in Noord

Profiel

Beelden van een vermoedelijke dader zijn schaars. Er zijn bewakingsbeelden van een brandstichter, maar het is onduidelijk of diegene iets te maken heeft met de andere branden. Er is dus nog geen profiel. Een onderzoek van de Politieacademie stelt dat brandstichters meestal jonge, blanke en autochtone mannen zijn, waarvan een meerderheid minderjarig is. De gemiddelde leeftijd ligt op 21 jaar.

Een brandstichter kan meerdere drijfveren hebben. Hij kan behoefte hebben aan opwinding, aandacht of erkenning, maar ook vandalisme, verslaving, wraak of ideologie kunnen een rol spelen.

Opsporing Verzocht

Een woordvoerder van politie Amsterdam wil weinig kwijt over de branden in Noord. Er wordt geadviseerd om een uitzending van het programma Opsporing Verzocht af te wachten. Daarin zal de politie een oproep doen aan de bevolking om Noord uit de brand te helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam-Noord geteisterd door branden
Sluiten