Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 30 okt 2015

‘Wereld roemt R’dam, maar bewoners kennen stad niet’

Rotterdam doet het internationaal misschien gezien uitstekend, met vermeldingen in de Lonely Planet, The New York Times en Rough Guide. Rotterdammers zelf lijken hun stad echter nauwelijks te kennen.

Althans, zo beweert onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Uit onderzoek, in opdracht van Woonstad Rotterdam, blijkt het gros van de inwoners onvoldoende kennis te hebben van de Maasstad.

Kennis minimaal

Typisch Rotterdamse plekken worden maar in 11 van de 20 gevallen herkend. Vooral Rotterdam-Zuid blijkt voor Rotterdammers uit Noord een onbekend terrein. Maar liefst 89 procent van de noordelingen kan de Botanische Tuin niet thuisbrengen. Ook het Zuiderpark (58 procent) en de populaire Fenixloodsen (44 procent) worden vaak niet herkend.

Onbekend maakt onbemind

Inwoners uit Rotterdam-Noord maken niet snel de oversteek naar Zuid. Meer dan de helft (53 procent) gaat hooguit een keer per kwartaal of minder naar Rotterdam-Zuid. De belangrijkste redenen zijn: om te winkelen (37 procent) en voor familiebezoek (22 procent). Andere aanleidingen om Zuid te bezoeken, zijn Feyenoord, de bioscoop en het theater.

Tropicana

In het onderzoek kregen Rotterdammers foto’s voorgelegd met typisch Rotterdamse plekken. Daarbij kregen ze de vraag: waar bevindt zich deze plek? De locatie van het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana werd door de respondenten het vaakst herkend (80 procent), gevolgd door het kunstwerk Kabouter Buttplug (76 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Wereld roemt R’dam, maar bewoners kennen stad niet’
Sluiten