Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 19 okt 2015

Warm welkom voor vluchtelingen op Amsterdam CS

Misschien heb je ze op Amsterdam Centraal station (CS) al eens zien rondlopen in hun Oranje T-shirts met daarop in het Engels en Arabisch de tekst ‘Vluchtelingen Welkom’. Dit zijn de mensen van Refugees Welcome Amsterdam.

Rust

Deze groep is opgericht door Mohammad en Zouhair. Samen met andere vrijwilligers zorgen zij ervoor dat de vluchtelingen die aankomen op CS even op adem kunnen komen na de lange reis. De vrijwilligers wachten op de perrons waar internationale treinen aankomen en vangen de mensen dan op met eten, drinken, een praatje en eventueel wat kleding.

Ongeloof

Dit hartelijke ontvangst stuit volgens Karsu Dönmez, die al drie weken helpt, weleens op ongeloof en zelfs wantrouwen bij de vluchtelingen. „Veel mensen zijn bang of vertrouwen ons niet. Zij denken dan: wie ben jij en waarom kom jij mij zomaar helpen? Maar er zijn ook veel mensen die erg opgelucht zijn bij het zien van onze lachende gezichten.”

Schrijnend

Dat is begrijpelijk, want tijdens de reis van de vluchtelingen valt er weinig te lachen. De verhalen die Dönmez hoort, zijn schrijnend. „Ik sprak een 25-jarige vrouw met een tweeling op het perron en vroeg: ‘waar is je man?’ Ze vertelde mij dat haar man twee weken geleden overleden was, op een bootje. Zulke verhalen raken mij.”

Lees ook: Een file van vluchtelingen slingert door Europa

Vier talen

Voor vluchtelingen die geen Engels spreken, heeft de groep onder meer Ahmed Mustafa uit Eritrea. Naast Engels en Nederlands spreekt hij ook Arabisch en Tigrinya. Hij gebruikt zijn talenkennis om vluchtelingen te informeren over wat zij kunnen verwachten in Nederland en merkt dat zij opener zijn als ze worden aangesproken in hun eigen taal. „Ze vertellen meer over hun situatie en soms kan ik ze ook aan het lachen krijgen als ik grapjes maak in hun eigen taal.”

Donaties

Refugees Welcome Amsterdam kan de vluchtelingen eten, drinken en kleding aanbieden, omdat de vrijwilligers veel donaties krijgen van mensen die een steentje willen bijdragen. Een enkele keer is dat een beetje geld, maar veel vaker én liever ontvangen zij eten, drinken en kleding. De groep kan zulke middelen namelijk direct inzetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Warm welkom voor vluchtelingen op Amsterdam CS
Sluiten