Anaïs Vije
Anaïs Vije Binnenland 27 okt 2015 / 08:05 uur

Vijf onderwereldzaken in Rotterdam die je niet kent

Kabels, rioleringen en buizen, het is niet het enige wat je zal aantreffen onder de stad. De gemeente Rotterdam wil haar inwoners daar graag bewust van maken. Ze organiseert daarom voor de tweede keer ‘De maand van de onderwereld’. „We willen het onzichtbare zichtbaar maken”, vertelt Ellen Persoon, communicatieadviseur van de gemeente Rotterdam.

De maand is verdeeld in vier thema’s: Geheimen uit ons gezamenlijk verleden, In het web van kabels en leidingen, Rotterdammers ondergronds onderweg en Beschermd in Rotterdamse bodem. Metro heeft vijf bijzondere activiteiten op een rijtje gezet.

Lees ook: Tof: mogelijk ondergronds park in New York

Vondsten onder de Markthal
Kinderen kunnen mee op stap met een stadsarcheoloog naar de tijdtrap in de Markthal. De archeoloog zal daar uitleg geven over de vondsten die zijn gedaan onder de Markthal. Ook zal hij hen meer vertellen over de geschiedenis van Rotterdam. De kinderen leren over de vondsten en de gereedschappen die de archeoloog gebruikt.

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven
Als je wilt weten wat er met het afvalwater uit de douche, kraan of wc gebeurt kun je de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dokhaven bezoeken. Tijdens de excursie krijg je ook de Cenirelta-proefinstallatie te zien. Hier test Waterschap Hollandse Delta om met Anammox-bacteriën het afvalwater op een energiebesparend manier te zuiveren.

Basculekelder Erasmusbrug
Voor wie altijd heeft willen weten hoe de zwaarste brug van Europa werkt kan hem bezoeken tijdens de maand van de onderwereld. Bezoekers kunnen zien hoeveel massa er beweegt bij het kantelen van het brugdek en hoeveel kracht de brug ondergronds moet zetten om te kunnen openen. Het contragewicht van 1050 ton draait in de enorm grote Basculekelder onder het scharnierpunt van de brug.

Excursie Maastunnel
Het eindpunt van deze excursie in de Maastunnel is het diepste punt onder de Maas. Daarvoor moet je eerst ventilatieschachten volgen en onder roltrappen doorkruipen. De Maastunnel heeft niet alleen twee autobuizen maar heeft ook een fiets- en voetgangerstunnel die met roltrappen te bereiken zijn. Deze roltrappen zijn de oudste roltrappen van Nederland.

Atoombunker
De atoombunkers uit de tijd van de Koude Oorlog en zijn nog precies hetzelfde ingericht als vroeger. In Rotterdam zijn er nog een aantal te vinden, zoals die naast het stadhuis op de Coolsingel. Het is een exacte kopie van de bunker van de Nederlandse koninklijke familie. Tijdens de excursie worden er verhalen en weetjes over de koude oorlog en de bunker vertelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf onderwereldzaken in Rotterdam die je niet kent
Sluiten