Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 15 okt 2015 / 13:00 uur

Schone handen voor reizigers op Amsterdam Centraal

Je handen wassen is een kleine moeite, toch doen veel mensen het niet. Daarom was het donderdag Global Handwashing Day.

Campagne

De dag voor schone handen was dan wel ‘global’, maar in Nederland vond de campagne gewoon plaats in de hal van Amsterdam Centraal Station. Er werd handgel uitgedeeld en met een apparaatje werd gecontroleerd hoe vies de handen van reizigers waren.

Smerigheid

Door de staking van het openbaar vervoer was het zeldzaam rustig op Centraal Station. Toch waren er nog behoorlijk wat mensen die erachter kwamen of hun handen een laag, medium of hoog niveau van smerigheid hadden. Met een soort wattenstaafje werd er een testvloeistof over de handen gesmeerd. Dat wattenstaafje ging vervolgens in een apparaat en dat gaf de uitslag.

Record

Reiziger Michelle (24) kwam net uit de met bacteriën bezaaide trein en dat liet de test zien ook. ,,Mijn handen waren niet echt schoon, het apparaat gaf medium aan. Normaal zijn ze eigenlijk altijd schoon, maar ik kwam net uit de trein.’’

Lees ook: Hierna was je veel vaker je handen

De handen van Rietje (64) waren met een laag level van viezigheid nét iets schoner, maar ze is door de campagne niet van plan haar handenwasgedrag te veranderen. ,,Ik was mijn handen altijd al goed, dus het is niet nodig om dat anders te doen.’’ Dat het altijd schoner kan bewees Metro’s eigen fotografe Femmy Weijs. Het record van schoonste handen van de dag kwam namelijk op haar naam.

Handhygiëne

Maar niet iedereen is zoals Femmy, sterker nog: slechts 30 procent van de toiletbezoekers gebruikt zeep bij het wassen van de handen. Dat leidt tot slechte handhygiëne en dat is weer de belangrijkste oorzaak van ziekte in kantoren.

Bewustzijn

En daarom is het volgens Arjan Gundlach, de campagneleider, nodig om daar wat bewustzijn over te creëren. ,,Handen wassen is zo simpel dat we het vaak vergeten, daarom willen we de bewustwording verhogen. Dat doen we door tips te geven en door ter plekke te laten zien hoeveel bacteriën er op een hand kunnen zitten. Iedereen vindt hygiëne belangrijk, maar daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Op deze manier zetten wij mensen toch weer aan het denken.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schone handen voor reizigers op Amsterdam Centraal
Sluiten