Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 5 okt 2015 / 17:21 uur

Rotterdamse politici tweeten erop los, de cijfers!

Politiek en Twitter: de twee gaan hand in hand. Niet in de laatste plaats omdat politici via het sociale medium de kiezer makkelijker kunnen bereiken dan ooit. Metro zocht uit welke Rotterdamse politicus de meeste volgers heeft, welke partij online het beste scoort en hoeveel raadsleden de hype volledig aan zich voorbij laten gaan. Zie hier de resultaten gemeten op maandag 5 oktober.

Lees ook: Inzicht in coachen: twitteren of niet?

Joost is Twitterkoning

Joost Eerdmans is met ruim 13.000 online volgers de Rotterdamse Twitterkoning onder de wethouders. De wethouder Veiligheid heeft sinds de oprichting van zijn account liefst 4435 online berichten de wereld in geslingerd. Zelf volgt hij 56 mensen. Saillant detail: in zijn functie als wethouder werd Eerdmans één keer teruggefloten om een tweet over de aanslag in Brussel. Kort na de schietpartij twitterde hij ‘Wie weet is hij nu in of onderweg naar NL. Wees alert’.

Onderwijswethouder Hugo de Jonge staat op de tweede plaats. Hij wordt door 6985 mensen gevolgd, volgt zelf 781 mensen en plaatste tot nu toe 6351 berichten. Ook zijn collega’s Adriaan Visser (Sport, Financiën), Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie) en Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) hebben de smaak online te pakken en gebruiken het medium veelvuldig voor propagandadoeleinden. Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) heeft als enige bestuurder geen Twitter. Ook burgervader Aboutaleb slaat de hype over.

Lees ook: Tweets mogelijk langer dan 140 tekens

Arno Bonte meest gevolgde raadslid

Naast wethouders telt Rotterdam ook 45 raadsleden. Van die dames en heren doet raadslid Arno Bonte van GroenLinks het het best. Hij bezet de eerste plek met 3958 volgers en 13.300 verzonden berichten. Collega Judith Bokhove (plek 5) is met 2635 volgers en 11.000 tweets al bijna net zo actief en dat maakt de partij verhoudingsgewijs de meest actieve.

„Nee, eerlijk gezegd ben ik me er niet van bewust dat ik het raadslid ben met de meeste volgers”, aldus Bonte. „Er zijn veel anderen die meer tweets sturen. Waarom ik Twitter gebruik? Om contact te houden met mijn kiezers, om uit te vogelen of ideeën draagvlak hebben en om ideeën op te doen.”

Lees ook: Tweets op Amsterdambord in Rotterdam

Plek 2,3,4

VVD-fractievoorzitter Antoinette Laan kent online ook goed haar weg. Rotterdams voormalige sportwethouder heeft 3801 volgers, volgt zelf 675 mensen en zond 8476 keer een bericht uit. Op nummer drie vinden we fractielid Jos Verveen van D66. Verveen is een fervent twitteraar, blijkt wel uit de ruim 16.600 tweets die hij met zijn achterban van 3575 mensen deelde. Een nummer 3-plaats dus voor de maatschappelijk ondernemer. Plaats vier is voor NIDA-voorman Nourdin El Ouali. De bestuurder van de Rotterdamse moslimpartij heeft 2989 volgers, plaatste 3143 tweets en volgt zelf 552 mensen.

Twitter? Wat?

Er zijn drie raadsleden die het allemaal wel best vinden en Twitter volledig links laten liggen. Jeroen van der Lee, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, noemt het medium inhoudsloos. „Twitter gaat naar mijn mening vooral om het afvangen van andermans vliegen. Het gaat om het maken van statements en oneliners in 140 karakters. Ik heb wel iets beters te doen.” Ook Samuel Schampers van D66 en Mohammed Anfal van Leefbaar Rotterdam mijden het sociale medium.

Wel accounts, geen tweets

Degenen die wel een Twitteraccount hebben, maar tot op de dag van vandaag geen enkel bericht deelden, zijn Salima Belhaj, de fractievoorzitter van D66 en Gerben Vreugdenhil, raadslid van Leefbaar Rotterdam.

Top 5 meeste tweets in de raad

Maarten van de Donk, VVD 16.900 tweets
Ronald Buijt, Leefbaar Rotterdam 16.600 tweets en Jos Verveen, D66 16.600 tweets
Arno Bonte, GroenLinks, 13.300 tweets
Judith Bokhove, GroenLinks 11.000 tweets
Antoinette Laan, VVD 8476 tweets

Top 5 meeste volgers in de raad

Arno Bonte, GroenLinks, 3958 volgers
Antoinette Laan, VVD, 3801 volgers
Jos Verveen, D66, 3575 volgers
Nourdin El Ouali, Nida, 2989 volgers
Judith Bokhove, GroenLinks, 2635 volgers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse politici tweeten erop los, de cijfers!
Sluiten