Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 11 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

‘Rotterdam is een indrukwekkende stad’

Rotterdam is een van de mooiste steden van Europa. Dat zegt blogger Stuart Forster (44) over de Maasstad die steeds populairder wordt. In maart dit jaar werd de Engelsman nog uitgeroepen tot Journalist van het jaar door Holland Press Awards. Hij fotografeerde voor The Nathional Geographic en is reisjournalist voor The Huffington Post en Rough Guides waarop hij Rotterdam telkens weer aanraadt.

Hoe kwam je in Rotterdam terecht?
Vijftien jaar geleden kwam ik hier voor een basketbalwedstrijd. De stad was vernield door hooligans de avond van tevoren. Mijn eerste indrukken van Rotterdam waren dus niet echt niet goed totdat ik er drie jaar geleden weer even langskwam. Ik was in Nederland en wilde nog een keer kijken waarom ik ook alweer zo’n indruk had van Rotterdam. Het was een sombere en grijze herfstdag, waardoor de sfeer altijd minder is. Er werd ook veel gebouwd in die tijd, maar toch was het lang niet zo onplezierig meer als ik me kon herinneren.

Hoe is het verschil in sfeer van toen en nu?
De eerste keer dat ik hier kwam, was het niet fijn om buiten op een terras een koffietje te drinken. Ik was totaal niet onder de indruk. Soms voelde ik me zelfs niet eens echt veilig. De sfeer was totaal niet goed. Dat is volledig veranderd. Nu voel ik me totaal niet bedreigd buiten op straat. Ik heb de laatste keren echt genoten om lekker door de straten te struinen en echt de stad te leren kennen.

Wat maakt Rotterdam nu zo aantrekkelijk?
Het is een eerlijke en oprechte stad. Je voelt dat de mensen die hier wonen het echt naar hun zin hebben. Het is niet voor de show of voor mensen van buitenaf. Voor mij heeft Rotterdam verborgen charmes, zoals Waterfront Rotterdam. Het is niet net zoals Londen, waar veel is voor de toeristen. Hier is alles ook voor Rotterdammers. Voor mij is dit een van de meest leuke steden van Europa. Wat ooit een lastige stad was is nu uitgegroeid tot een fijne en plezierige stad.

Wanneer ben je het dan toch echt gaan waarderen?
Een jaar geleden kwam ik hier weer terug. Ik was onder de indruk van hoe de stad zich had veranderd. Ik kreeg goede indrukken van het centrum, zo liep ik door de Witte de Withstraat en de relaxte sfeer verraste me heel erg. Je zag dat iedereen een leuke dag had, waar diegene ook zat. Het is niet zoals in Amsterdam waar mensen geforceerd het ‘Nederlandse’ uitproberen, met bier drinken en blowen. Iedereen vermaakte zichzelf en zag er blij uit. Dat is ook bevorderlijk voor de sfeer die de toeristen ervaren.

Wat maakt het zo leuk voor toeristen?
Het gevoel dat je de ware stad ervaart, maakt het heel leuk. Dat je iets doet wat de normale Rotterdammer ook doet. Het is goed bereikbaar vanaf bijvoorbeeld Schiphol met de trein. En dus is er geen excuus om hier niet te komen. Je kan hier prima vertoeven voor een weekend, ook als het weer niet meezit. Rotterdam heeft hard gewerkt om te worden zoals het nu is. Het is een positieve stad om te wonen en te bezoeken.

Welke plekken zou je echt aanraden?
De stad zelf is al indrukwekkend vanwege de architectuur. Het is voor mensen leuk om niet naar de standaard plaatsen te gaan. Ik denk dat het je beloond als reiziger om afstand te nemen van de hoogtepunten. Ik vind dat Museum Boijmans Van Beuningen erg wordt onderschat. Het is een museum met hele mooie stukken kunst. Ook vind ik de Van Nelle Fabriek echt overweldigend. Het gebouw heeft veel details en is echt een mooi staaltje architectuur. Het is jammer dat de fabriek niet altijd open is zodat mensen kunnen kijken.

Raad je de hoogtepunten dan ook af?
Nee dat zeker niet. De Markthal is echt een trekpleister. Je kan er natuurlijk heerlijk eten en het kunstwerk binnenin is ook prachtig. Je moet natuurlijk niet wegblijven van de hoogtepunten want dan mis je het een en ander. Maar het is mooi om de kleinere dingen op te zoeken waar toeristen niet zo gauw komen. Dingen als zijstraatjes of kleine cafés waar je kunt kletsen met Rotterdammers.

Lees ook: Rough Guides entousiast over Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Rotterdam is een indrukwekkende stad’
Sluiten