Job Halkes
Job Halkes Binnenland 7 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Plassen in hartje Rotterdam: van gratis tot een euro

De tarieven om naar de wc te gaan in Rotterdam-Centrum verschillen flink. Door even door te lopen, kun je tot wel een euro besparen. Maar ook de kwaliteit van het sanitair en de service laten soms te wensen over. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs 15 voor het publiek toegankelijke toiletten.

Lees ook: Hippe baarden zo vies als een wc

Van de 15 bezochte locaties waren er twee gratis, te weten de La Place op de Oude Binnenweg en de McDonald’s boven metrostation Beurs. Wel moet daarbij worden aangetekend dat op beide adressen geen toiletjuffrouw aanwezig was. En waar de La Place schoon was, was de bezochte McDonald’s op dat moment niet fris. Ons bezoek was natuurlijk een momentopname, maar een van de urinoirs bij McDonald’s leek al een tijdje stuk te zijn.

Wanneer de portemonnee moet worden getrokken voor een plasje of grote boodschap, verschillen de bedragen hiervoor enorm. Bij de bibliotheek op de Hoogstraat ben je met 20 cent klaar, maar wie op metrostation Beurs hoge nood heeft, moet het vijfvoudige betalen. Bij tien locaties was een toiletdame of -meneer aanwezig om de boel schoon te houden. Doorgaans waren deze toiletten een stuk frisser dan de onbemande wc’s waarbij waarschijnlijk het personeel moet opdraaien voor de schoonmaak.

Coupons terug

Bij een aantal wc’s, waaronder de duurste uit onze test, kregen we een coupon die we konden verzilveren in de winkel. Ook bij de McDonald’s op de Coolsingel kregen we in ruil voor 50 cent een bonnetje om een hamburger met 50 cent korting te kunnen kopen. Bij de V&D op de Hoogstraat hadden we dezelfde deal, maar dan voor korting bij La Place. Dus hier is het verstandig om eerst naar de wc te gaan voordat je wat koopt in het restaurant.

De smerigste wc die wij tijdens onze ronde aantroffen, was die bij de Burger King. De bril zat los, het wc-papier lag verspreid over de grond en er hing een penetrante lucht. Overigens is de duurste optie nog steeds buiten plassen of poepen. Als oom agent of een stadswacht je snapt, kost je dat 140 euro exclusief administratiekosten.

De smerigste: Burger King

Ondanks een aantal belpogingen, terugbelverzoeken en het invullen van een formulier hebben we tot op heden geen reactie van Burger King ontvangen op onze bevindingen.

De duurste: Metrostation Beurs

Uit de test blijkt dat 2theLoo op Metrostation Beurs het duurst is. Wie daar een plasje wil doen, moet een euro betalen, maar dat is volgens woordvoerster Nina Hopman van 2theLoo een normale prijs. „Wij bieden een heel andere beleving van een toiletbezoek.” Ze wijst erop dat een deel van de prijs van het toiletbezoek weer kan worden teruggekregen. „De voucher kan je inleveren bij het winkeltje. Wij willen het beste maken van ieder toiletbezoek.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.