Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 okt 2015

Peter Houtman: ‘Feyenoord lééft!’

Feyenoord trapt woensdagavond in een al weken uitverkochte Kuip af tegen Ajax. Peter Houtman, dit jaar gekroond tot beste stadionspeaker van Nederland, is er klaar voor.

Peter Houtman drinkt elke maandagmorgen een bakkie met Feyenoord-supporters. Vaak in de Rotterdamse haven, altijd in de koffiepauze. „Al weken beginnen ze over de Klassiekers,” zegt de presentator van Feyenoord TV. „Weet je wat ik merk nu het weer lekker gaat met de club? De supporters zijn zó chauvinistisch, leven nóg meer mee, vol hoop. Elke wedstrijd zit het nokkie-vol. Dat is uniek, hoor!”

U kunt het weten.
„Hoe bedoel je?”

Als kind was u geobsedeerd door toeschouwersaantallen.
„Klópt! Seizoen 1967/1968 – 49.353 gemiddeld, nog steeds een record. Ik hield het bij in een schriftje, heb op een groot vel een tekening van De Kuip gemaakt. Poppetje voor poppetje, duizenden gezichtjes heb ik getekend. Gewoon rondjes, maar toch. Ben ik héél lang mee bezig geweest.”

Is Feyenoord klaar voor de bekerkraker tegen Ajax?
„Dat lijkt me wel. Heb je ons zien spelen in Heerenveen? De ploeg heeft vertrouwen, laat het maar gebeuren woensdagavond. Ik geloof niet dat er aanleiding is Ajax te onderschatten en zelf zijn we niet helemaal waterdicht, maar dit team hééft iets.”

Wat?
„Zelfvertrouwen.”

In de broek van Peter Houtman begint een hond te blaffen. De oud-spits rommelt wat in zijn zak, zegt: „Ik heb altijd van beesten gehouden. Even opnemen, de jongens van Feyenoord TV.”

In 1984 speelde u zelf met Feyenoord in de derde ronde van de KNVB beker tegen Ajax. In Amsterdam werd het gelijk, in de replay in De Kuip maakte u beide doelpunten.
„Een penalty, in de verlenging. Hoop dat we die dit keer kunnen vermijden, er zitten al genoeg mensen met een hartverzakking op de tribune.”

Een strafschop tegen Ajax, in de verlenging. Ga er maar aan staan.
„Die moest er wel in, hè? Gelukkig kreeg ik ‘m hard in de hoek. Ik heb het altijd wel goed gehad tegen Ajax. Van zenuwen heb ik nooit zo veel last.”

Een maand geleden zong u vlak voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle nog voor een volle Kuip een lied over Rotterdam. Waarom?
„Het was lekker weer, we stonden bovenaan, hadden een volle bak – ach, ik probeer gewoon wat leuks. Mogen er best trots op zijn dat het steeds vol zit. Feyenoord lééft! Daarna nog even: Komen wij uit Rotterdam?! Ken je dat niet horen dan?! Al die supporters springen en zwaaien – fantastisch vind ik dat.”

Het is niet echt gebruikelijk, een stadionspeaker die zingend over het veld loopt.
„Nee, nee. Maar ik steek graag mijn nek uit voor de club. Als het zingen de sfeer verhoogt, waarom niet? Al mijn hele leven zeggen mensen tegen me dat ik zanger had moeten worden. Sjaak Troost, die lag vroeger na een wedstrijd met Ben Wijnstekers en Ruud Gullit in bad. Zei altijd: Toe Peter, zing voor ons. Tis weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei. Deed-ie zijn vingers in zijn oren, zodat-ie zelf z’n eigen versie door de mijne heen kon zingen.”

Voor woensdagavond nog zangplannen?
„Nou, ik vraag me af of de supporters van Feyenoord voor de Klassieker een voorzet nodig hebben. Ik doe het op gevoel, ga niet als een dorpsgek staan gillen. Een paar doelpunten voor Feyenoord, dat zou mooi zijn. Want daar word ik nog veel blijer van dan van een liedje.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Peter Houtman: ‘Feyenoord lééft!’
Sluiten