Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 15 okt 2015 / 18:52 uur

Peperdure Audi geroofd en in de fik gestoken

Bij tankstation Kriterion aan de IJburglaan in Amsterdam-Oost is woensdagavond een zeer exclusieve Audi RS6 DTM gestolen. De daders dreigden en schoten bij de overval met een vuurwapen. Enkele uren nadat ze de auto gestolen hadden, staken ze de Audi in de fik. De auto, het enige exemplaar in Nederland en rond de 400.000 euro waard, werd even daarvoor nog gebruikt voor filmopnames.

Met een beetje fantasie leest bovenstaande als een scène uit de film Need for Speed. Een mislukte scène, dat wel. Helaas is dit echter de keiharde realiteit. De daders hebben op een paar kilometer joyriden na niets aan de overval gehad.

Uitgebrand

De politie heeft de zeldzame Audi uitgebrand teruggevonden in een parkeergarage aan de Nachtwachtlaan. De eigenaar, autoverzamelaar Douwe Leitner, is goed verzekerd. De financiële schade valt te overzien, maar over de emotionele schade kan hij nog niet zoveel zeggen. „Ik denk dat de klap nog moet komen.”

Dat de auto, ondanks zijn opvallende uiterlijk, gestolen is, zorgt voor nogal wat vraagtekens bij Leitner. „Ik heb geen idee wat ze ermee wilden. Misschien joyriden? Het lijkt mij sterk dat ze die auto wilden verhandelen of gebruiken voor een kraak. Volgens mij wisten ze gewoon niet wat ze gingen stelen.’’

Lees ook: Gestolen fiets zorgt voor hype op Facebook

List

De daders probeerden Leitner te dwingen de autosleutel af te geven, hij maakte ze wijs dat de sleutel al in de auto zat. „Zo’n beslissing neem je direct. Ik was zo gehecht aan die auto, dat ik dacht: die krijg je niet mee.” De sleutel zat echter nog in Leitners jas. De dieven tuinden erin, zij konden alleen verder rijden omdat de motor al liep. Tijdens het rijden is de sleutel niet nodig, alleen om te kunnen starten.

Mede door deze slimme zet van Leitner en de geringe hoeveelheid benzine in de auto, zijn de dieven niet ver gekomen. Leitner is erop gebrand de daders te pakken. „Die moeten zo snel mogelijk achter slot en grendel, want het zijn levensgevaarlijke mensen.” Tips over de daders zijn uiteraard van harte welkom bij de politie Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Peperdure Audi geroofd en in de fik gestoken
Sluiten