Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 7 okt 2015

Oudste sportschool Rotterdam sluit deuren

Het begon als vechtsportcomplex, groeide uit tot een internationale hit waar zelfs de Rolling Stones hun gezicht lieten zien en nu zijn de deuren van sportschool Stoker in hartje Rotterdam gesloten. Sinds 1972 werd er gesport bij Stoker en als het aan een aantal klanten ligt gaat dat ook niet stoppen. Onder andere partygoeroe Ted Langenbach wil een crowdfundingsactie starten.

Lees ook: Man van 155 kilogram wordt personal trainer

„Voor een vechtsportwedstrijd vertrok ik naar Amerika eind jaren zestig”, vertelt de 72-jarige oprichter Jan-Willem Stoker. In de sportschool daar zag hij allerlei krachttrainingsapparaten die hij nog nooit had gezien. „We hadden wel bankjes en zelf gefabriceerde halters, maar niets wat leek op deze krachtapparaten. Dat wilde ik ook.”

Zo gedacht, zo gedaan. Stoker vertrok naar Canada om met de fabrikant van het krachttrainingsapparaat te praten. „Zodoende liet ik de apparaten naar Nederland verschepen en was ik zo ongeveer de eerste in Europa met echte krachttrainingsapparaten in de sportschool.”

Rolling Stones

Het bedrijf van Stoker groeide en in zijn hoogtijdagen had hij dertien sportscholen rondom Rotterdam. „We hebben in die tijd flink wat bekende mensen mogen ontvangen. We werkte samen met het Hilton Hotel omdat die destijds nog geen sportvoorziening hadden. Gloria Estefan van de Miami Sound Machine heeft hier een maand lang gesport en ook Janet Jackson en de Rolling Stones zijn hier geweest.”

Vooral de Stones maakten er een dolle boel van vertelt Stoker. „Ze kwamen in een limo aanrijden na sluitingstijd. Ze bleven in het zoutwaterbad en daar kregen ze champagne en kaviaar. Ook gebruikten ze drugs en het liep nogal uit de hand. Om vier uur gingen ze pas weg, terwijl ze de volgende dag moesten optreden. Ik dacht nog, hoe gaan ze dat volhouden? Maar het was blijkbaar geen probleem, want de volgende dag gaven ze weer een show weg."

‘Ik ben veranderd’

Wat is er toch veranderd, waarom is de sportschool nu geen succes meer? „Ik ben vooral veranderd. Als ik nog 52 was geweest zou ik het met beiden handen hebben vastgegrepen en er weer een succes van gemaakt hebben. Maar mijn vrouw en kinderen wilden ook graag tijd met mij doorbrengen dus zijn we met bedrijfsleiders gaan werken. Dat was niet het succes waarop we hoopten.”

Lees ook: Man wordt vergeten en zit opgesloten in sportschool

De sportschool werd minder goed onderhouden dan voorheen, volgens Stoker. Toen hij een heupoperatie kreeg en een hele tijd niet kon werken was hij de controle helemaal kwijt. „Sommige klanten zijn boos op mij, dat ik het heb laten gebeuren en anderen willen juist helpen door een crowdfunding op te zetten.”

Groot compliment

Eén van de klanten die achter de crowdfundingsactie zit is Ted Langenbach. Hij sportte bijna dagelijks bij Stoker en hoop met bekende, zoals oud-voetballers die vroeger bij Stoker kwamen, de sportschool een nieuw leven in te blazen. „Het is een hele eer. Als een winkel sluit ga je naar een andere winkel maar nu zeggen de sporters ‘Nee, dat willen we niet. We willen hier blijven’, dat is een heel groot compliment”, vertelt Stoker.

De naam Stoker verdwijnt niet helemaal uit Rotterdam. De zoon van Jan-Willem Stoker heeft zelf ook een sportschool aan de Prinsenlaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oudste sportschool Rotterdam sluit deuren
Sluiten