Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 7 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

‘Onze juf is gewoon de beste’

Rotterdams leraar van het jaar, dat is de nieuwe titel van Alexis van Efferen (32). Het is de kers op de taart voor de juffrouw van groep 7 op basisschool ’t Tangram. Ze is razend enthousiast over de titel en haar kinderen zijn apetrots op haar.

De juf had niet verwacht deze prijs te kunnen bemachtigen. „Ik was totaal overrompeld. Natuurlijk verwacht je niet dat je het gaat worden”, vertelt Alexis en dag na de uitverkiezing. „Het was een euforisch moment voor mij.” Ze vindt het dan ook leuk dat haar werk wordt erkend.

Lees ook: Deze kanjers zijn Rotterdamse leraren van het jaar

De leerlingen zijn dan ook trots op hun lerares. „De kinderen gingen helemaal uit hun dak. Dat was erg schattig en aandoenlijk om te zien.”

Ouders

Een campagne hoefde Alexis zelf niet te voeren. „Mijn klas van vorig jaar had me opgegeven. Sommige ouders hebben veel mensen opgetrommeld om te stemmen. Ik heb er zelf eigenlijk niks voor gedaan”, aldus de 32-jarige juf. De klas die haar had opgegeven en haar huidige klas waren er bij tijdens de uitreiking in De Theaterschool Rotterdam. „Ik heb mijn overwinning aan al mijn lieve leerlingen opgedragen."

Onderschat

Alexis vindt dat het vak van docent wordt onderschat. Volgens haar denken velen dat je er alleen maar bent om kinderen bezig te houden en af en toe een keer een rekenlesje geeft. „Er komt zoveel meer bij kijken. Elk kind ontwikkelt op een eigen tempo en een eigen manier”, vindt ze. „Het is belangrijk dat je les op maat geeft.”

Voorbeeldfunctie

De Rotterdamse denkt ze de overwinning vooral aan haar humor heeft te danken. „Ik denk ook dat ik deze prijs heb gewonnen omdat ik altijd met veel plezier en een goede zin voor de klas sta.” De juffrouw zegt daarmee zelf het goede voorbeeld te willen geven. „Zij volgen hoe je er mee omgaat.”

Haar gedachtegoed is dan ook hetgeen waar ze zich stevig aan vasthoudt. „Ik probeer sterk over te brengen dat iedereen er mag zijn. Je bent wie je bent en je moet iedereen accepteren.”

Image and video hosting by TinyPic

Roos de Visser (10)
Ik vind het helemaal geweldig dat onze juf dit heeft gewonnen. Ze is superaardig en heeft dit dik verdiend. De juf loopt de hele dag rond met een grote glimlach op haar gezicht. Ook legt ze goed uit en dat is fijn. Ze is de beste juf die ik ooit heb gehad.

Image and video hosting by TinyPic

Randhir Rambhadjan (9)
Ik vind haar gewoon de beste. Ze legt altijd heel goed uit en als ik het niet snap dan komt ze me helpen. Haar uitleg is heel duidelijk en dat is fijn. Soms is ze heel grappig, maar vaker lacht ze om ons. Andere kinderen maken ook veel grappen. Dat is heel leuk.

Image and video hosting by TinyPic

Meike Beerden (11)
Onze juf is heel erg lief. Ze helpt altijd graag. Ik ben namelijk dyslectisch en de juf helpt mij bijvoorbeeld tijdens toetsen. Dan maken we het klassikaal, maar daarna krijg ik nog extra tijd om het nog een keer te bekijken. Dat vind ik erg fijn. Ze heeft ook veel humor, ze maakt te veel grappen om op te noemen. Gelukkig is ze ook serieus hoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Onze juf is gewoon de beste’
Sluiten