Metro
Metro Binnenland 21 okt 2015 / 11:46 uur

Internetheld Jos stopt geld crowdfunding in boek

Wie in Delfshaven cowboy Jos zegt, weet meteen dat het gaat om de man die altijd in Café Aan Zet zit. Maar nog bekender is Jos uit de serie Willems Kantine, die tien jaar geleden werd uitgezonden op de landelijke tv. Aan de serie zelf heeft hij geen stuiver overgehouden, zo vertelde Jos onlangs. Twee studenten, Matthijs Haagsman en Daan Hülsmann, vonden dat zo sneu dat ze besloten een crowdfundingsactie te starten.

Het doel van de actie van de studenten is om de huur voor Jos op te halen, maar de vroegere paardenhandelaar – waaraan hij zijn bijnaam cowboy heeft overgehouden – heeft een heel andere bestemming voor het geld. Na het uitbrengen van zijn eerste boek wil hij graag werken aan een tweede deel. „Het wordt net zoals het eerste deel een autobiografisch boek met losse verhalen.”

Lees ook: Rotterdam krijgt een Tea Village

De actie van de studenten om geld voor hem op te halen, kan hij wel waarderen. „Ik zei tegen die jongens, het maakt mij niet uit wat je doet, maar doe het gewoon.”

Jos werd in de tv-serie populair door een reeks uitspraken. De bekendste gaat nog steeds rond op het internet. Daarin vraagt de voormalige paardenhandelaar om een briefje van vijf aan zijn huisbaas, die hem vervolgens uitscheldt en zegt dat hij de ‘vijf euro op zijn muil’ kan krijgen. „Iemand zei eens tegen mij: ‘Hé Cowboy, als je zo goed kan schrijven als je lult, kun je beter meteen beginnen!’” Dat deed hij en het boekje is nu te verkrijgen in zijn stamcafé.

Graag helpen

Studenten Haagsman en Hülsmann willen Jos graag vooruit helpen. „We kennen Jos nog uit de tv-serie Willems Kantine van tien jaar terug. Onlangs zagen we op tv dat hij zelf niets aan de serie heeft overgehouden. In die uitzending zei hij ‘als de kijkers me een eens een euro zouden geven’. Dat inspireerde ons tot het opzetten van deze crowdfundingsactie.”

Vooral het feit dat Jos er niet veel beter van is geworden, bleef hangen bij de twee studenten. „Op internet hebben mensen altijd veel bekijks, maar in het dagelijks leven houden ze er niets aan over.” Jos, die nu rond moet komen van een uitkering, kan het geld volgens de studenten goed gebruiken voor de huur en een beter levensonderhoud. „We hebben nu 210 euro ingezameld, daar kan hij net een maandje huur van betalen. We willen niet dat hij in de problemen komt. Dat is onze insteek.” Als Jos besluit het geld daadwerkelijk in het boek te stoppen, vinden ze dat ook goed.

Jos legt uit wat hij vindt van de inzamelingsactie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Internetheld Jos stopt geld crowdfunding in boek
Sluiten