Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 okt 2015

‘Het legioen is een machtig wapen’

Vrijdag begint voor leden van Het Legioen de voorverkoop voor de bekerkraker tegen Ajax. Tot op heden speelde Feyenoord dit seizoen al haar thuiswedstrijden in een uitverkochte Kuip.

Het begon met pieken in de seizoenkaartverkoop na het nieuws over het aanstellen van Giovanni van Bronckhorst als hoofdtrainer in maart en het aantrekken van Dirk Kuyt in april. De ondanks de regen van supporters overlopende Kuip tijdens de Open Dag in juli was ook een signaal. Maar dat Feyenoord dit seizoen tot op heden alle thuiswedstrijden – negen stuks, inclusief de nog te spelen Eredivisieduels met AZ en Ajax – volledig heeft uitverkocht, wordt ook in De Kuip als bijzonder ervaren.

Clubhistorie

Een reeks niet eerder vertoond in de ruim 100 jaar clubhistorie. „Mogen we best trots op zijn. Ook omdat tijdens onze uitwedstrijden blijkt dat een volle bak helemaal niet zo vanzelfsprekend is,” zegt algemeen directeur Eric Gudde. „We zien het ook aan de thuis- en uitshirts die massaal gekocht worden – Feyenoord leeft enorm. Dat is goed voor de uitstraling van de club, goed voor de financiën, maar bovenal goed voor het eerste elftal.”

Legioen is extra wapen

Van Bronckhorst – die als speler in de jaren negentig opgroeide in een half gevuld Stadion Feijenoord – noemt de start van de Eredivisie tegen FC Utrecht als recent voorbeeld. Na een rode kaart voor Rick Karsdorp leek Feyenoord op weg naar een nederlaag. „De spelers op het veld moeten het doen, maar het legioen is een machtig extra wapen,” zegt de coach. „Het is lekker om die steun te voelen, bijzonder ook dat het steeds vol zit. Het zou mooi zijn als dat voor de beker tegen Ajax weer zo is.”

‘Kuyt-effect’

Met Kuyt heeft Feyenoord een aanvoerder die weet hoe hij het legioen nóg meer achter de ploeg moet krijgen, mocht de wedstrijd daarom vragen. „Strijd tonen is daarvoor al genoeg,” zegt de aanvaller, die het ‘Kuyt-effect’ tempert. „De waardering die ik krijg is mooi, maar ik denk dat er meer spelers op het veld staan waar supporters zich in herkennen. Feyenoord heeft jarenlang geen prijs gewonnen, maar tijdens mijn negen jaar in het buitenland lijkt het legioen alleen maar in kracht toegenomen. Het gaat nu goed, we zijn medekoploper en ik houd de jongere spelers voor dat ze vooral ook moeten genieten van de sfeer in het stadion. Hopelijk kunnen we de trouw en steun van de supporters belonen met een prijs. Geloof me: daar doen we alles voor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Het legioen is een machtig wapen’
Sluiten