Job Halkes
Job Halkes Binnenland 20 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

GroenLinks vliegt illegaal met drone boven Rotterdam

GroenLinks Rotterdam heeft illegaal gebruik gemaakt van een drone om een protestfilmpje voor de website te maken. De partij wilde met het in beeld brengen van het toekomstige traject van de A13/A16 laten zien welke natuur er verloren gaat, maar vergat daarbij de regels voor dronegebruik in acht te nemen.

Lees ook: Hobbyfilmers verjagen vogels met hun drones

Volgens de Landelijk Eenheid van de politie is het niet toegestaan om in een straal van 15 kilometer rondom Rotterdam Airport te vliegen. Het Lage Bergse Bos ligt hemelsbreed 3,5 kilometer van de luchthaven. „Het is bijna in heel Rotterdam niet toegestaan om met een drone te vliegen”, legt woordvoerder Ed Kraszewski uit. „Men weet vaak wel dat ze niet boven mensen, bebouwing en kunstwerken mogen vliegen, maar het mag ook niet in gecontroleerde luchtruimen zoals die rondom Rotterdam Airport.”

Voor professionele dronegebruikers is de afstand rondom de luchthaven 5,5 kilometer. „Maar dan moet de bestuurder een brevet hebben en de drone gecertificeerd zijn”, aldus Kraszewski. Mocht de politie inderdaad besluiten tot onderzoek, dan hangt de maker van het filmpje mogelijk een flinke boete boven het hoofd. „De officier zal kijken naar het mogelijke gevaar en de zwaarte van de overtreding.”

GroenLinks wist het niet

GroenLinksraadslid Arno Bonte is zich van geen kwaad bewust. Op de vraag of hij toestemming heeft gevraagd om te filmen, laat hij weten dat dat niet nodig is. „Want we hebben niet over bewoond gebied gevlogen. We hebben alleen de route die de snelweg af gaat leggen gevlogen en zijn daarbij niet in de buurt van woonwijken geweest.” Van de 15-kilometerregel wist hij niet af. „We zijn niet op de hoogte van het vliegverkeer geweest.”

Een eventuele sanctie ziet Bonte vol vertrouwen tegemoet. „We hebben niet bewust de regels overtreden en niemand in gevaar gebracht.” Het filmpje is sinds vorige week ruim 6000 keer bekeken. „We krijgen veel positieve reacties van kijkers. Je ziet namelijk goed welk stuk landschap er verloren gaat. De ondertekening van de petitie tegen de A13/A16 loopt goed.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.