Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 26 okt 2015 / 18:37 uur

Goed nieuws: ‘Rotterdams dialect verdwijnt nooit’

Praat Rotterdams met me, de jongens van De Likt zongen het deze lente al. Maar praten we over een paar jaar eigenlijk nog wel hardcore Rotterdams? Bestaan de uitspraken ‘bakkie pleur’, ‘Wat zeggie? Als je val dan leggie’ en ‘als een jekko gaan’ nog wel?

‘Dialect blijft bestaan’

Volgens Marc van Oostendorp, taaldeskundige aan het Meertens Instituut in Amsterdam, hoeven we niet te vrezen. „Het Rotterdams zal wel veranderen, maar ik durf te voorspellen dat als Rotterdam over 100 jaar nog bestaat, het dialect ook nog steeds bestaat.”

En dat geldt niet voor het Amsterdamse accent, zo stelde Oostendorp al eerder in Metro. „Amsterdam is altijd een stad geweest waar nieuwe mensen naartoe kwamen, dus het dialect is altijd een mengeling geweest van allerlei invloeden die overal vandaan kwamen. Er is geen periode aan te wijzen waarin mensen een tijd lang hetzelfde Amsterdamse dialect praatten.”

Chauvinisme

De taal en dus ook het Rotterdamse dialect is aan verandering onderhevig, meent de taaldeskundige. „Het echte platte Rotterdams bestaat niet meer, maar Rotterdammers zijn een trots volkje en dat zorgt ervoor dat de subtiele accenten blijven. Vergeleken met het zangerige Amsterdams is het Rotterdamse accent sterker.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: ‘Rotterdams dialect verdwijnt nooit’
Sluiten