Job Halkes
Job Halkes Binnenland 1 okt 2015 / 13:39 uur

Eerdmans: Omstreden imam gewoon welkom

De islamitische geestelijke Fadel Soliman mag gewoon komen spreken op 7 oktober in de Essalam Moskee. Het stadsbestuur onderneemt geen stappen tegen zijn komst, zo liet locoburgemeester Joost Eerdmans weten in de gemeenteraad.

Lees ook: Leefbaar Rotterdam wil omstreden sjeik weren

Daarmee gaat Eerdmans in tegen zijn eigen partij, Leefbaar Rotterdam. Die wilde bij monde van raadslid Tanya Hoogwerf Soliman weren. De man zou gezegd hebben dat mensen die vreemdgaan 100 zweepslagen verdienen. Ook riep hij op om Amerikanen te doden in Irak. Volgens de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en Nida maakt Leefbaar Rotterdam burgers onnodig bang.

Maar volgens Eerdmans zijn die uitspraken deels uit zijn context gehaald. „Ik heb meermalen overlegd met de Essalam Moskee. We hebben ook gekeken naar de vrijheid van meningsuiting versus de bedreiging van de openbare orde, maar we zagen we geen aanleiding om de bijeenkomst te verbieden. Er is geen opruiende boodschap te bespeuren en ook geen oproep tot haat en geweld.”

Geen geweld

Volgens de Essalam Moskee zaait de imam geen geweld. Hij zou juist jongeren proberen te overtuigen weg te blijven bij organisaties als de Islamitische Staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerdmans: Omstreden imam gewoon welkom
Sluiten