Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 1 okt 2015 / 17:43 uur

Duitse zoekt na 60 jaar haar Rotterdamse jeugdliefde

Het zou zo een filmscript kunnen zijn. Al bijna zestig jaar bewaart de Duitse Ilse Marie Layh liefdesbrieven van haar jeugdliefde. Met de hulp van haar kleindochter probeert ze ‘haar’ Alwies op te sporen.

Lees ook: Hoogbejaard echtpaar uit Wageningen gaat trouwen

De inmiddels 76-jarige Ilse leerde Alwies Heijnen in 1957 kennen. Hij was een Rotterdamse jongen, die met het Nederlandse leger in Duitsland was gestationeerd. Ilse werkte achter de bar van het café van haar grootouders en dat is ook de plek waar ze Alwies voor het eerst zag.

Een hartstochtelijke liefde bloeide op tussen Alwies en Ilse, maar na een aantal maanden moest Alwies weer terug naar Nederland. Ilse wilde hem dolgraag bezoeken, maar het toen 18-jarige meisje mocht van haar grootouders de lange reis niet maken.

Liefdesbrieven

Alwies beloofde te schrijven, maar Ilse geloofde dat eigenlijk niet. „Ze heeft mij verteld dat ze heel verbaasd was over de eerste brief”, zegt Ilses kleindochter Lisa Wollermann. „En toen er ook nog in de brief stond dat hij van haar hield, was ze helemaal overrompeld.”

Lees ook: Buschauffeur trouwt na jaren met geliefde passagier

Twee jaar lang schreven de geliefden elkaar, tot Ilse plots niets meer van Alwies hoorde. Jaren verstreken. Ilse ging verder met haar leven, maar bewaarde de brieven van haar Nederlandse geliefde altijd in een doos onder het bed.

Zoektocht

„Tot vorige week wist ik niet van het bestaan van Alwies af, maar nu heeft mijn oma mij twee brieven laten lezen. De rest mocht ik niet lezen, want die brieven zijn te privé”, lacht Lisa. Ze was zo geïnteresseerd in het liefdesverhaal van haar grootmoeder dat ze voorstelde om Alwies op te zoeken.

Ilse was niet meteen enthousiast over het idee. „Wat zullen mensen wel niet denken. Mijn man is overleden en dan ga ik nu op zoek naar mijn jeugdliefde”, luidde haar eerste reactie. Vier jaar geleden overleed Ilses partner.

Lees ook: Bruid trouwt in familiejurk van 120 jaar oud

Toen ze het idee liet bezinken, werd Ilse toch enthousiast. „Ze heeft het toch nooit helemaal los kunnen laten, anders had ze die brieven wel weggedaan”, vertelt Lisa. „Als ze erover praat, is ze ook een beetje verdrietig. Ze wil heel graag weten hoe het met Alwies is afgelopen.”

Wie kent Alwies?

Alwies Heijnen woonde destijds aan de Aelbrechtskade 55a in Delfshaven. Als je meer informatie hebt over Alwies, mail ons dan: [email protected], zodat we deze geliefden mogelijk weer met elkaar kunnen herenigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitse zoekt na 60 jaar haar Rotterdamse jeugdliefde
Sluiten