Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Binnenland 24 okt 2015 / 09:03 uur

‘Docenten eliteschool lieten zich omkopen’

Docenten van de Rotterdamse EuroPort Business School hebben zich om laten kopen door leerlingen in ruil voor betere cijfers. Dat hebben zeven jongeren die aan de eliteschool studeerden of dat nog steeds doen verteld aan het Algemeen Dagblad.

Omkopen

De leraren zouden flessen wijn, etentjes of contant geld hebben gekregen. In ruil daarvoor keken ze de toets van de gulle gever soepeler na. „Ik had moeite met één vak. Toen die docent aangaf dat hij in ruil voor een fles wijn bereid was de toets soepeler na te kijken, greep ik die kans. Ik ging even naar de slijterij en haalde uiteindelijk dat vak”, onthult een oud-student.

Volgens een andere oud-student was alles te regelen. „Soms kon je ook de toetsantwoorden van tevoren kopen”, stelt hij.

Ontkenning

Schooldirecteur Herman van Breda ontkent de aantijgingen, maar een opleidingsmanager die tot voor kort op de school werkte bevestigt de misstanden wel. Hij stelt dat het normaal helemaal geen zin heeft leraren om te kopen, omdat alleen de examencommissie over vrijstellingen gaat en de beoordelingen controleert. Deze formele route zou echter worden omzeild. „De examencommissie kwam nauwelijks ergens aan te pas. Veel tentamens misten in de dossiers, op de cijferlijsten werd gewoon iets ingevuld."

De EuroPort Business School is met 10.000 euro per jaar vrij prijzig. Volgens de bronnen draait werkelijk alles om geld op de eliteschool. Zo zouden afstudeertrajecten vertraagd worden en is tegen betaling van 250 euro een examen aan het eind van de studie worden overgedaan.

Accreditatie

Voor de Rotterdamse school dreigt overigens al intrekking van de accreditatie van de hbo-afdeling. Na vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie over Chinese studenten heroverweegt minister Jet Bussemaker (onderwijs) de accreditatie. Wanneer ze dat keurmerk inderdaad intrekt, betekent dat vermoedelijk het einde van de school. Zonder die accreditatie zijn de diploma’s van de school namelijk niets meer waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Docenten eliteschool lieten zich omkopen’
Sluiten