Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 okt 2015 / 19:26 uur

Dierenvoedselbank moet wijken voor asielzoekers

Helemaal kapot is Ferry Van der Kaaij, voorzitter van de Dierenvoedselbank. Zijn stichting moet wijken omdat op het terrein waar hij zit, in Rotterdam-Beverwaard, een asielzoekerscentrum komt. Binnen vier weken moet de opslag- en inpakruimte leeg zijn. Hij vreest voor het einde van de Dierenvoedselbank als er geen alternatieve locatie komt.

Lees ook: Ook een asielzoekerscentrum in Rotterdam-IJsselmonde

In februari was Van der Kaaij nog de gelukkigste man van Rotterdam-Zuid. Want na veel maanden praten en lobbyen kreeg zijn stichting een onderkomen in het voormalige complex van honkbalvereniging Sparta/Feijenoord. „Daar waren we blij mee. Maar woensdag kregen we te horen dat de huurovereenkomst per 11 november wordt opgezegd.”

En de woensdag begon nog wel zo goed voor Van der Kaaij met het ophalen van een nieuwe bestelbus om de Dierenvoedselbank een volgende impuls te geven. „Maar op de terugweg kregen we het slechte nieuws te horen. Ik heb de hele avond en nacht wakker gelegen. Want ik heb geen idee waar ik nu heen moet. Ik ben radeloos.”

Mensen hebben niet veel

Maar wat bij Van der Kaaij het meest zeer doet zijn de 130 gezinnen die afhankelijk zijn van de Dierenvoedselbank. Het idee dat hij ze straks in de steek moet laten, gaat hem erg aan het hart. „Sinds ik in april 2014 ben begonnen heb ik welgeteld twee vrije weekenden gehad. Voor deze mensen, die vaak rond moeten komen van een paar tientjes per week, is hun huisdier hun alles. Ze hebben al niet veel, maar als dit straks klapt moeten die mensen hun huisdier wegdoen. Het is de reden dat sommigen van hen nog buitenkomen.”

Van der Kaaij heeft niets tegen de komst van asielzoekers, maar had wel gehoopt op een goed plan van de gemeente voor zijn stichting. „Dat we hier weg moeten is geen ontkomen aan. Maar er staan genoeg bedrijfspanden van de gemeente leeg.” Of hij hoopt op een ondernemer op Rotterdam-Zuid die hem kan helpen. „Onze vrijwilligers wonen ook op Zuid, dus dat zou geweldig zijn.”

Burgemeester Aboutaleb heeft tijdens de bewonersavond laten weten dat de gemeente gaat zorgen voor vervangende ruimte voor de Dierenvoedselbank.

Wie de Dierenvoedselbank wil steunen kan deze petitie tekenen.

Reageer op artikel:
Dierenvoedselbank moet wijken voor asielzoekers
Sluiten