Metro
Metro Binnenland 14 okt 2015 / 05:05 uur

Column Aboutaleb: 34 maanden onderduiken

Deze maand is het Maand van de Geschiedenis. Raar eigenlijk, want er is eigenlijk altijd geschiedenis. Het hele jaar door en elke dag komt er weer een dag geschiedenis bij.

Maar het is goed om een maand lang stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen uit onze geschiedenis en zo de geschiedenis van ons land en onze stad levend houden.

Ter gelegenheid van deze Maand van de Geschiedenis mocht ik een boekje schrijven. De titel is ‘Droom & daad’ en ik stel daarin dat de weg van droom naar daad eigenlijk dezelfde weg is als de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. De ‘ik’ is vaak machteloos en zwak. ‘Ik’ is niks. Maar ‘wij’ is krachtig en kan een hoop bereiken.

In mijn boekje vertel ik het verhaal van de Breepleinkerk. Het gaat over Rebecca Andriesse, een joodse jonge vrouw, die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar echtgenoot Maurice Kool en nog vier mensen, ondergedoken zat achter het orgel van die kerk. Het was maar een kleine ruimte, net onder het dak. Ze zaten daar 34 maanden lang, met drie koude winters. Ze werden geholpen door de families van de dominee en de koster van de Breepleinkerk. Maar de organist wist van niks, dus elke zondag was er een kabaal van jewelste daar achter het orgel.

Het bijzondere van het verhaal is dat Rebecca in die periode een kind kreeg dat in het huis van de koster ter wereld werd gebracht. Zij werd daarbij geholpen door de Surinaamse oogarts Leo Lashley, die in de weken daarvoor een boek over verloskunde had bestudeerd. Het kind, Emile, werd in het gezin van de koster ondergebracht, omdat een huilende baby de onderduikers zou verraden. Alle onderduikers overleefden de oorlog en Emile leeft nog steeds.

Dat verhaal leert mij dat doorzettingsvermogen en moed belangrijk zijn om te overleven. En dat het belangrijk het is om anderen te vertrouwen en elkaar te helpen. Alleen zo kunnen we een Wij-samenleving worden, een samenleving waarin we elkaar helpen om onze doelen te bereiken. Onlangs zag ik een mooie spreuk die zegt: “Als je alleen gaat ben je sneller, maar als je met elkaar gaat, kom je verder.” En zo is het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column Aboutaleb: 34 maanden onderduiken
Sluiten