Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 22 okt 2015

Bijzonder: Foto’s verschijnen door warmte van hand

De Rotterdamse Carina Hesper (32) wil een bijzonder boek op de markt brengen. Als je de zwarte pagina’s in het fotoboek Like a Pearl in my Hand aanraakt, verschijnen er foto’s van blinde Chinese weeskinderen. Dit is mogelijk door de temperatuurgevoelige inkt. Met een crowdfundingsactie hoopt Carina 30.000 euro op te halen om het boek daadwerkelijk uit te brengen.

Lees ook: Blinde jongen slaan komt pestkop duur te staan

Carina kwam op het idee om de foto’s door warmte zichtbaar te maken dankzij een mok die ze in haar jeugd had. „Ik had een mok van een vulkaan die vuurspuwende als ik iets heets dronk. Jaren later ben ik me gaan verdiepen in die inkt en zo is het idee voor mijn boek ontstaan.”

Heineken en het WK

Voor zover Carina weet, is er nog nooit een fotoproject geweest met deze inkt. „De inkt wordt juist vaak gebruikt in de commerciële branche. Heineken gebruikt deze veel en tijdens het WK had het bedrijf zwarte shirts die oranje kleurden als je het warm kreeg.”

Goedkoop wordt de productie van het boek niet. Carina moet met de crowdfundingsactie 30.000 euro ophalen. Uiteindelijk gaat het boek 259 euro in de winkel kosten. „Voor een boek is het veel geld, maar voor een kunstwerk valt het wel mee”, laat Carina weten.

Zelf verdient ze er weinig aan. Ze hoopt haar onkosten ervan te kunnen betalen, maar een gedeelte gaat ook naar het weeshuis in China waar ze heeft mogen fotograferen. „Zij doen zulke goede dingen voor de kinderen en verdienen het.”

Veel kinderen afgestaan

Tot een paar jaar geleden mocht je in China maar één kind hebben. Als dat gehandicapt was, stonden de ouders het kind bijna altijd af. „Je hebt in China geen verzorgingshuizen, de kinderen moeten voor de zorg van de ouders opdraaien wanneer zij op leeftijd zijn. Met een gehandicapt kind kan dat niet."

Voor de foto’s is Carina een aantal dagen bij het Bethel-weeshuis speciaal voor blinde en slechtziende kinderen geweest in Peking. „De eerste dag komt het erg hard binnen. Al die gehandicapte kinderen, dat ben je niet gewend. Naarmate ik er meer dagen doorbracht, leerde ik de kinderen kennen en dan komt het besef: het zijn gewoon heel lieve, nieuwsgierige leuke kinderen.”

Lees ook: Meisje met syndroom van Down tekent modellencontract

Carina vertelt over een jongetje met een open gehemelte, met een gehavend gezicht. „Hij had de grootste humor en glimlach je kon niet anders dan met hem meelachen. Al die kinderen zijn zo bijzonder, daarom wilde ik ze fotograferen als kinderen, niet als slachtoffers.”

Prachtig uniek foutje

De naam Like a Pearl in my Hand heeft Carina niet zomaar aan haar kunstwerk gegeven. „Als een parel in mijn hand is een spreekwoord in China. Wanneer iets heel dierbaar en kwetsbaar is, zoals een jongste dochter, dan noem je dit in China de parel in mijn hand. Daarnaast is een parel eigenlijk een foutje van de natuur, maar wel een prachtig en uniek foutje. Dat symboliseert de schoonheid en kracht van de kinderen.”

De crowdfundingsactie van Carina loopt tot 7 december.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijzonder: Foto’s verschijnen door warmte van hand
Sluiten