Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 15 okt 2015 / 12:40 uur

Architect Rem Koolhaas verslaat het Rijksmuseum

Rotterdammer Rem Koolhaas is volgens NRC Cultuur Top 100 verkozen tot de meest invloedrijke cultuurmaker van het land. De architect laat het Rijksmuseum, de nummer 2 in de lijst, en fotograaf Anton Corbijn uit Strijen (3) achter zich.

Reclame voor Nederland

De lijst is samengesteld op basis van reputatie, invloed, omzet en geloofwaardigheid. De juryleden noemen de Rotterdammer ‘reclame voor Nederland’. Zijn projecten zouden ‘een ongekende ambitie en wereldniveau uitstralen’. Metro somt drie bekende werken van Koolhaas op.

Rotterdamse Kunsthal

De in 1992 ontworpen expositieruimte is de eerste kunsthal in Nederland. Het pand beschikt over 3300 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte en is een opvallend modern gebouw. Het pand, dat eruit ziet als platte, vierkante doos, met een smalle hoge toren als verticaal accent, heeft verschillende gevels. Kostbare, klassieke bouwmaterialen als marmer en parket zijn gecombineerd met goedkope materialen als golfplaat, kaal beton, stalen roosters en ruwe boomstammen.

De Rotterdam

Een van Koolhaas’ kunstwerken is De Rotterdam op de Wilhelminapier. Het pand werd in 1998 ontworpen en eind 2013 voltooid. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totaaloppervlak van ruim 160.000 vierkante meter.

Poppodium Paard van Troje

Den Haag heeft een relatief grote concentratie Koolhaasgebouwen. Naast het genoemde Danstheater ontwierp Koolhaas ook de nieuwbouw van poppodium Paard van Troje. De uitgaansgelegenheid die sinds 1972 bestaat, biedt in de grote zaal plaats aan 1100 bezoekers. In de kleine zaal kunnen 300 bezoekers naar hartenlust dansen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Architect Rem Koolhaas verslaat het Rijksmuseum
Sluiten