Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 10 sep 2015 / 13:41 uur

VU onderzoekt effect groene ziekenhuisomgeving

De Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam gaat samen met bureau Natuurmensen dat omgevingspsychologisch onderzoek doet onderzoeken wat de effecten zijn van groene omgevingen op de gezondheid van mensen die in een ziekenhuis werken, verblijven of het bezoeken.

Groen

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een natuurlijk ingerichte, groene omgeving een positief effect heeft op de gezondheid. De komende vier jaar gaan onderzoekers bestuderen hoe dit effect in ziekenhuisomgevingen geoptimaliseerd kan worden. In 2016 worden de eerste resultaten verwacht. Het onderzoek is aangevraagd door FloraHolland en stichting iVerde.

Patiënten

Het onderzoek dat tot nu toe is gedaan naar het effect van groen op de gezondheid, is voornamelijk uitgevoerd op ‘gezonde proefpersonen’. Er is in Nederland daarentegen weinig onderzoek gedaan onder patiënten, vooral in vergelijking met het buitenland. Buitenlands onderzoek heeft aangetoond dat groen in en rondom ziekenhuizen de ervaring van pijn, stress en negatieve gevoelens kan verminderen.

Lees ook: Schoolplein moet natuurgebied worden

Zeven interventies

De VU gaat zich richten op de effectiviteit van zeven groene interventies die worden uitgevoerd bij ziekenhuis Tergooi, het Goois Natuurreservaat en het Reinier de Graaf ziekenhuis. Voorbeelden van die groene interventies zijn: een beweegprogramma in het Goois Natuurreservaat, wandelcoaching en een groene inrichting op de afdeling van de ouderengeneeskunde.

Kostenbesparend

De resultaten van het onderzoek kunnen een kostenbesparend effect hebben, aldus VU-wetenschapper Jolanda Maas: ,,Door de groene toepasbare interventies kunnen patiënten sneller herstellen en hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te liggen.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
VU onderzoekt effect groene ziekenhuisomgeving
Sluiten