Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 24 sep 2015
Leestijd: 1 minuut

Vlaardingers zien aanpassen geboorteplek wel zitten

Een idee van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya, waarbij de geboorteplaats zou kunnen worden aangepast, is vooral in goede aarde gevallen in Vlaardingen. Veel nieuwe Vlaardingers worden in Schiedam geboren, omdat daar het ziekenhuis staat. En dan staat er voor eeuwig Schiedam in je paspoort. Datzelfde probleem speelt ook rond het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Daar willen Rotterdammers weer niet naar toe.

De Vlaardingse PvdA startte in 2014 een petitie om het wijzigen mogelijk te maken, maar de grens van 40.000 handtekeningen werd niet gehaald. Ook in 2010 vroeg de partij al aandacht voor het probleem wat veel Vlaardingers ervaren.„In 2014 besloten we het opnieuw op te pakken. We maakte een petitie aan op internet.”

Lees ook: ‘Zet woonplaats in geboorteakte’

Om op de agenda van de Tweede Kamer te komen, heeft een petitie minimaal 40.000 handtekeningen nodig. „Het aantal handtekeningen was bij lange na niet genoeg”, zegt Terpstra. „Het onderwerp leeft, maar als mensen er moeite voor moeten doen blijkbaar niet meer.”

D66

De politicus is dan ook erg blij met de aandacht van D66 in de Kamer. „Het maakt niet uit wie het doet, als het maar gebeurd. We zouden het fantastisch vinden als het kan worden doorgevoerd.”

De PvdA wil dan ook dat het voor een moeder mogelijk is om haar kind aan te melden in haar woonplaats of in de geboorteplaats. Nu is het nog zo dat de plaats waar het ziekenhuis is gevestigd in de geboorteakte staat. De bedoeling is om de woonplaats van de ouders er in vast te kunnen leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vlaardingers zien aanpassen geboorteplek wel zitten
Sluiten