Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 30 sep 2015 / 06:00 uur

Vega Pop-Up biedt meer dan alleen salade geitenkaas

Altijd maar die salades met geitenkaas en walnoten, vegetariërs worden ermee doodgegooid. In de maand oktober is dat in Rotterdam verledentijd. Het leegstaande restaurant op het Westelijk Handelsterrein wordt dan omgetoverd tot een waar vegetarisch paradijs.

Lees ook: Vegetarisch restaurant weigert kakkerlakken te doden

Vegetariërs niet populair

Volgens Friedjof Kempenaar, initiatiefnemer van Vega Pop-Up, kom je vegetarische restaurants maar weinig tegen „De gemiddelde kok is niet zo vega-gericht. Na een hele koksopleiding willen ze zich liever op vlees en vis richten”, verklaart hij.

De kok weet uit eigen ervaring dat vegetarische wensen lang niet altijd met liefde in ontvangst worden genomen in keukens. „Als er dan een bonnetje binnen komt met een vegetarische bestelling, dan vliegen de borden nog net niet door de keuken”, grapt hij. „Er wordt dan flink gezucht en er wordt snel een gevulde courgette in elkaar gezet.”

‘Ik mis vlees niet’

Na veel geluiden van vegetariërs in zijn omgeving, richt Kempenaar zich nu op eten bereiden zonder vlees en vis. „Met onze gerechten willen we vleeseters zo ver krijgen dat ze zeggen ‘ik miste het vlees helemaal niet’, dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen.”

Geen standaard salades dus, maar wat staat er dan wel op het menu? „We hebben een hoofdgerecht van gerookte knolselderij, met truffel, mosterd en gerookte paddenstoelen. Het gerecht wordt in een glas geserveerd met rook. Je ziet dus nog niet wat het is en aan tafel haalt de ober het glas omhoog en komt het gerecht tevoorschijn.”

Veganistische wijnen

Naast vegetarische gerechten maakt het tijdelijke restaurant ook veganistische gerechten. „Dit jaar hebben we ook veganistische wijnen. Misschien denk je wel dat wijnen altijd veganistisch zijn, dat dacht ik tot vorig jaar namelijk ook. Toen wees een klant ons erop dat wijnen lang niet altijd veganistisch zijn. Ze worden gevuld en helder gemaakt met eiwit of gelatine. Nu zijn wij een van de weinige restaurants met veganistische wijnen.”

Lees ook: Vrouw op de bres om Italiaanse varkens te redden

Vorig jaar werd Vega Pop-Up bij Café Rotterdam aan de Wilhelminakade georganiseerd. Toen duurde het evenement drie dagen. „Nu kregen we de kans het een maand lang te doen. We hopen dat het net zo’n succes wordt als vorig jaar”, vertelt Kempenaar.

Afgelopen jaar organiseerde de freelance chef het pop-up restaurant alleen, dit jaar heeft hij de hulp ingeschakeld van Olaf Bouwman en Tim Berkhout. „Het werd te veel werk voor mij alleen, zeker nu we het een maand lang gaan aanbieden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vega Pop-Up biedt meer dan alleen salade geitenkaas
Sluiten