Ruben Eg
Ruben Eg Binnenland 14 sep 2015 / 13:47 uur

Testmetro met slakkengangetje door Noord

Eerst gingen er schepen. Toen kwamen de paardenwagens en later auto’s. En nu gaat ook de metro door de Buikslotermeer. Sinds vorige week tuft de allereerste metro door Amsterdam Noord bij het nieuwe station Noord aan de Nieuwe Leeuwarderweg, ter hoogte van de IJdoornlaan. Passagiers mogen pas over 2,5 jaar mee, als de Noord/Zuidlijn in gebruik wordt genomen.

Anderhalve week geleden trok de eerste metro via de Schellingwouderbrug over het IJ naar Noord. Stadsvervoerder GVB stelde een zogenoemde M4-metro van de Ringlijn beschikbaar om het moderne spoorbeveiligingssysteem op de Noord/Zuidlijn te testen. Een speciaal locomotiefje duwt en trekt de metro nu over het spoor rond station Noord, de toekomstige eindhalte van de nieuwe spoorlijn.

Lees ook: Eerste nooduitgang Noord/Zuidlijn heeft klep dicht

Modern

Voor omwonenden en langsrijdende forensen is de eerste metro in Noord een opvallend gezicht. Nog nooit eerder was er een metro in dit deel van Amsterdam te zien. Maar tegelijkertijd geeft het langzaam tuffende treintje niet de indruk dat het over 2,5 jaar heel modern is op de nieuwe ov-verbinding.

Dat laatste is een misvatting, benadrukt Willem Tjipjes van GVB. Dankzij het nieuwe spoorbeveiligingssysteem rijden er over 2,5 jaar in de spits twaalf metro’s per uur. Reizigers kunnen hierdoor elke 5 minuten een metro pakken.

Lees ook: Bouw Noord/Zuidlijn in Sixhaven na 12 jaar klaar

Seinloos

De Amsterdamse metrobestuurders hoeven straks namelijk niet meer naar seinen te kijken tijdens het rijden, legt Wim van Spronsen uit namens Alstom, de leverancier van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem. De machinisten worden gestuurd door een computer, die dankzij gele bakens op het spoor precies weet waar het voertuig is.

In Noord test Alstom samen met GVB of het systeem goed werkt. Stapsgewijs wordt de snelheid van de metro opgevoerd en het testtraject uitgebreid, zodat de metro in het najaar van 2017 veilig en wel over de lijn kan zoeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Testmetro met slakkengangetje door Noord
Sluiten