Tess Maidman
Tess Maidman Binnenland 1 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Studenten nemen bezit van oud bankkantoor

Na jarenlange discussies over leegstaande kantoorpanden in Amsterdam is er nu eindelijk weer een oud kantoor dat wordt omgetoverd tot een studentencomplex waarin 348 appartementen komen. In december worden de eerste woningen opgeleverd in het Abn Amro pand direct gelegen naast het AMC.

Lees ook: Leegstaand bedrijfspand getransformeerd tot woning

Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) denkt dat dit een mooi voorbeeld is voor de bouw van veel meer studentenwoningen in voormalige kantoren in Amsterdam. „Er zijn op dit moment een hoop initiatieven om meer panden te transformeren naar studentenwoningen. We hopen dat hier ook onzelfstandige studentenwoningen bij zitten aangezien studenten zelf aangeven dat ze dit graag willen.”

Goede ligging

De goede ligging van het pand ten opzichte van de ov-verbindingen, aan de overkant van de straat, en de ligging naast het AMC waar de medische opleidingen van de UvA en HvA, zijn gaf de doorslag om woningen te realiseren in het Abn Amro kantoor.

„Daarnaast was het voormalige pand gebouwd om gebruikt te worden als kantoor”, zegt Ivens. „Om hetzelfde gebouw voor studentenhuisvesting te gebruiken moest creatief worden gekeken of het binnenin volledig intern verbouwd kon worden.”

Zelfstandig

En nu bestaat Nispa Blue Gray, zoals het woonproject heet, uit zelfstandige appartementen van 27 m2 met een eigen keuken en badkamer. Voor mindervalide studenten zijn er ruimtes beschikbaar van 50m2.

„Het was niet eenvoudig het pand om te toveren tot studentencomplex.“ Volgens Ivens is transformatie maatwerk. „Er zijn meerdere ontwikkelaars geweest die er studentenhuisvesting wilden realiseren, maar het moet ook betaalbaar blijven voor de studenten. Feitelijk moet alles aan de binnenkant eruit. Daarna begin je opnieuw met het installeren van de wooneenheden met eigen badkamer en keuken”, aldus de wethouder.

Het idee achter het Nispa Blue Gray-project is dat het een campus is gericht op de medische en verpleegkundige wereld ‘Cure and Care’. „In dit gebied zitten veel bedrijven en opleidingen in de medische sector. Dit pand zit recht tegenover het AMC. Op deze manier is er een directe connectie tussen de bewoners en de bedrijvigheid in het gebied”, zegt Ivens. „Daarom krijgen studenten met een bewijs van toelating voor een medische- of verzorgende studie in Amsterdam voorrang bij de toewijzing.”

Bij de eerste bekendmaking liep het storm met de aanmeldingen en bezichtigingen. „De vraag overtrof ruimschoots het aanbod”, gaat Ivens verder. Voor de tweede lichting is de inschrijving weer geopend. „Het is voor de medische studenten makkelijker om zich op hun studie kunnen concentreren, want ze hoeven alleen maar over te steken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten nemen bezit van oud bankkantoor
Sluiten