Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 14 sep 2015

Rotterdam wil fietsstad zijn, maar skipt verkiezing

In de ogen van het huidige college moet Rotterdam dé fietsstad van Nederland worden. In een vorige week gepubliceerd filmpje maakt de verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg zijn visie duidelijk. Gek is wel dat de stad niet meedoet in de Fietsstad-verkiezing die georganiseerd wordt door de Fietsersbond Nederland.

Lees ook: Rotterdam toekomstige fietsstad, wat verandert er?

Kandidaatstelling

Negen gemeenten hebben zich bij de Fietsersbond gemeld omdat ze Fietsstad 2016 willen worden. Rotterdam komt niet in het lijstje voor. Het gaat om Arnhem, Goes, Groningen, Haarlem, Maastricht, Nijmegen, Oss, Purmerend en Utrecht.

Lees ook: GroenLinks Rotterdam: gratis fiets voor brugklassers

Van negen naar vijf

Uit deze negen gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond dit najaar op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, gegevens van de Fietsersbond Routeplanner) vijf gemeenten voor de titel. De genomineerde gemeenten worden bekend gemaakt op het Bikenomics-symposium op 13 oktober in Utrecht. Hier zullen ook de extra prijzen voor beste Fietsregio en het best financieel onderbouwde fietsparkeerbeleid uitgereikt worden.

‘Ambitie om fietstad te worden.

De uiteindelijke Fietsstad 2016 wordt verkozen door de jury onder leiding van SWOV-directeur Peter van der Knaap. Het is de zesde keer dat de Fietsersbond de Fietsstad-verkiezing organiseert.

Wethouder Langenberg laat in een reactie weten de fietstad te willen worden. ,,We hebben de ambitie om deze collegeperiode dé fietsstad van Nederland te worden en hebben daarom het fietsplan gelanceerd. Dit is nog in de consultatiefase. We willen graag dat Rotterdammers en belanghebbenden meedenken en live met mij in debat gaan op 16 september. Daarna zullen we het fietsplan aanpassen en aanbieden aan de gemeenteraad. We zijn er klaar voor om het fietsplan uit te voeren en verbeteringen voor de fietsers aan te brengen. Zodra die verbeteringen voelbaar zijn voor de fietsers, zullen we zeker overwegen mee te doen aan de verkiezingen, die jaarlijks worden gehouden. En dan is het natuurlijk aan de jury van die verkiezingen om te bepalen of Rotterdam voor deze mooie titel in aanmerking komt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam wil fietsstad zijn, maar skipt verkiezing
Sluiten