Job Halkes
Job Halkes Binnenland 13 sep 2015 / 13:55 uur

Rotterdam in actie tegen miljarden peuken op straat

Met het plaatsen van 50 asbakken in hartje Rotterdam moeten rokers verleid worden om hun peuk niet meer op de grond te gooien. Dat het werkt blijkt wel uit de eerste resultaten. In zeven weken tijd werden er 30.000 uitgebrande sigaretten in de asbakken gestopt.

Lees ook: 12.800 euro boete voor peuken uit raam gooien

Dat is nog niets vergeleken met de naar schatting zeven tot tien miljard peuken die jaarlijks in heel Nederland op straat worden gegooid. En dat is schadelijk voor de grond, stelt directeur van Nederland Schoon Helene van Zutphen. „Het filter bestaat uit plastic en vergaat niet. En bij de verbranding van de sigaret komen er giftige stoffen in terecht. Zodra het gaat regenen komen die stoffen dan in de grond.”

Vervolg

Verantwoordelijk wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) denkt dat de eerste goede resultaten schreeuwen om een vervolg. „We doen al heel veel tegen zwerfafval, maar de peuk hadden we nog niet echt onder de knie. Mensen zijn bang om ze in de prullenbak te gooien vanwege brandgevaar. Maar al die peuken op straat geeft een rommelig gezicht en trekt meer vuil aan.” Hij wil de asbakken dan ook verder over de stad verspreiden. „Denk aan uitgangen van metrostations en andere winkelgebieden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam in actie tegen miljarden peuken op straat
Sluiten