Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 11 sep 2015 / 15:00 uur

Ouders mee naar school

Als ouder één ochtend per week mee naar school, daar pleit Leefbaar-raadslid Ira van Winden voor. Basisschoolkinderen met gedragsproblemen worden in zogeheten Familieklassen gezet. Deze klassen moeten een schakel zijn tussen kind, ouders en school.

Lees ook: ‘Alle Nederlandse kinderen naar de opvang’

„In de zorg, waar ik zelf ook in werk, halen we vaak taken weg van ouders”, vertelt Van Winden. „Het juist belangrijk dat de ouder de rol als opvoeder behoudt. Dat is juist zo goed aan de Familieklassen: de ouder en het kind moeten het doen.”

Ouderrol

De kinderen volgen het reguliere lesprogramma. Eén ochtend in week worden ze uit de klas gehaald en gaan naar een lokaal met hun ouders. Daar werken ze aan hun schoolopdracht en helpen de ouders mee. Als een kind iets doet wat niet mag, bijvoorbeeld pesten, dan mag de ouder ingrijpen. Ook is er een begeleider, bijvoorbeeld een docent, aanwezig die kan helpen.

Samenkomen

De ouders komen eens in de twee weken bij elkaar. „Doordat de ouders samenkomen kunnen ze elkaar helpen en ervaringen delen”, legt Van Winden uit.

Investering

Iedere week één ochtend, en ook nog eens in de twee weken samenkomen. Het is voor ouders een flinke investering. „Ja, het kost de ouder tijd, maar een kind met gedragsproblemen kost ook veel tijd”, vertelt Van Winden. „Familieklassen leveren een hoop op. Zo leert het kind niet alleen hoe hij of zij zich moet gedragen, maar het is ook goed voor de band tussen ouder en kind.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ouders mee naar school
Sluiten