Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 21 sep 2015 / 13:55 uur

OLVG eerste met 3D-technologie bij hartoperaties

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft een primeur: het is het eerste ziekenhuis in Nederland waar er met behulp van 3D-technologie hartoperaties uitgevoerd zullen worden. Dit maakte het ziekenhuis maandag bekend.

Nauwkeuriger

Met de 3D-technologie kunnen diagnoses sneller gesteld worden en nauwkeuriger geopereerd. De techniek zal vooral gebruikt worden bij ingrepen aan hartkleppen en cardioloog Robert Riezebos van het OLVG denkt dat er dankzij de realtime techniek minder complicaties zullen ontstaan.

Lees ook: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2013/10/3d-hologram-van-philips-helpt-chirurgen-tijdens-hartoperatie

2D-techniek

Voorheen werd gewerkt met 2D-techniek, daarmee kon er slechts een platte doorsnee van het hart gezien worden. Met 3D-techniek is er meer zichtbaar, volgens Riezebos: ,,Met 2D zijn de bloedstromen niet zichtbaar. 3D geeft veel meer inzicht waarom een hartklep bijvoorbeeld niet meer goed sluit.’’

Voorbereiden

Ten slotte kunnen cardiologen en anesthesisten operaties volgens Riezebos ook beter voorbereiden en zullen zij korter duren: ,,Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren.’’

In onder andere Engeland en België wordt er al langer gewerkt met 3D-technologie bij hartoperaties. Bijvoorbeeld in het Belgische Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst.

Reageer op artikel:
OLVG eerste met 3D-technologie bij hartoperaties
Sluiten