Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 30 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Nieuw uiterlijk ArenA na verbouwing van 50 miljoen

De Amsterdam ArenA wacht de grootste verbouwing sinds de opening in 1996. Het stadion krijgt hierdoor een geheel nieuw uiterlijk. Door de verbreding van de omlopen van de eerste en de tweede ring verandert de vorm van hol naar bol. Ook ondergaat de gevel een metamorfose. De verbouwing kost 50 miljoen euro.

Lees ook: Eerste Van Dobben krokettencorner in de ArenA

De ArenA heeft van de UEFA vier wedstrijden van het Europees Kampioenschap 2020 toegewezen gekregen. In aanloop naar deze Euro 2020 wordt de omloop op niveau 7 achter de tweede ring van het stadion gemoderniseerd. De omloop wordt drie keer zo breed, waardoor voor de 28.000 fans op de tweede ring veel meer ruimte ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten, cateringpunten en roltrappen. Het aantal zitplaatsen blijft gelijk.

Door de verbreding verandert ook het uiterlijk van de ArenA ingrijpend. Het stadion transformeert dus van hol naar bol. Ook wordt de gevel vernieuwd. De veranderingen moeten zo duurzaam en innovatief mogelijk worden gedaan. Zo worden in de nieuwe gevel zonnecellen geïntegreerd, wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor de toiletten en wordt binnen met LED-verlichting gewerkt.

Meer ruimte

„Deze verbouwing van het stadion biedt de kans om onze bezoekers de hoogst mogelijke kwaliteit en service te leveren”, zegt Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA. Volgens Markerink is er momenteel voor de 28.000 bezoekers op de tweede ring en de omloop daarachter nauwelijks ruimte om even te zitten. „Ook de in- en uitstroom van bezoekers is niet optimaal. Dat gaan we de komende jaren dus fors verbeteren. De ArenA kan vanaf 2020 weer 25 jaar mee.”

Ajax

Ajax reageert positief op de plannen. Edwin van der Sar laat namens de directie van Ajax weten uit te kijken naar de verbeteringen. „De plannen van de ArenA passen bij Ajax. Het is vernieuwend en ambitieus, maar ook functioneel. Met deze aanpassingen is de ArenA, net zoals bij de opening, haar tijd weer ver vooruit.”

Verwacht wordt dat de verbouwing in het eerste kwartaal volgend jaar kan beginnen. Eerst zal de oostkant van het stadion verbouwd worden (fase 1), vervolgens de zuidzijde en daarna de noordkant (fase 2 en 3). Elke bouwfase neemt ongeveer een jaar in beslag. De gehele verbouwing is naar verwachting in 2020 gereed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuw uiterlijk ArenA na verbouwing van 50 miljoen
Sluiten