Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 14 sep 2015 / 13:47 uur

‘Laat die piano op Rotterdam CS maar staan!’

In het kader van de 40e editie van het North Sea Jazz Festival staat er op Rotterdam Centraal tijdelijk een piano die door iedereen bespeeld mag worden. Op verschillende stations in Nederland staat al permanent een piano en ook in Rotterdam hoeft het instrument wat reizigers betreft niet weg.

Lees ook: Jazz en Rotterdam: 10 jaar magische match

Wachten wordt aangenaam

‘’Het maakt het gezellig op het station’’, vindt Daniël (20) die wacht op een vriendin. ‘’Ik zit hier nu al een uur, want degene op wie ik wacht heeft vertraging. Toen ik de muziek hoorde, ben ik hier gaan zitten om te luisteren. Dat maakt het wachten een stuk aangenamer.’’

Ook Lucia (57) en Ingrid (50) vinden het niet zo erg om te wachten als de piano ondertussen bespeeld wordt. ‘’De muziek maakt het wachten zelfs wel gezellig’’, aldus de dames. Ze vinden het jammer dat hij er slechts tijdelijk staat. ‘’Het zou leuk zijn als de piano er permanent stond, dus laat hem maar staan hoor!’’, zegt Ingrid enthousiast. ‘’Het doet de sfeer op het station goed.’’

Goed spelen

Wel vinden zowel Daniël als Lucia en Ingrid dat de piano bespeeld moet worden door iemand die het ook echt kan. De 21-jarige muziekstudent Sander is zo iemand. Hij speelt al zo’n 11 jaar piano en als hij op een station is waar er eentje staat, kruipt hij er maar al te graag achter. Zo ook nu. ‘’Er staat ‘play me’, dus dan doe ik dat’’, aldus de muzikant. ‘’Ik zat even een kopje koffie te drinken toen ik de piano zag staan en ik dacht: leuk, ik ga even wat spelen. Mensen worden er over het algemeen vrolijk van. Als ik iets bekends speel, komen mensen er vaak bij staan om mee te zingen. Dat is leuk. Maar omdat deze er staat vanwege Norht Sea Jazz, besloot ik nu jazzmuziek te spelen. Iets minder bekend, maar wel passend.’’

Permanente piano

Eind vorig jaar stond er onder het motto ‘laat onbekend talent niet ongekend blijven’ ook tijdelijk een piano op het station, een initiatief van de Piano3daagse en SKVR. Ook toen waren reizigers enthousiast. De SKVR heeft de NS destijds wegens het succes al gevraagd in Rotterdam een permanente piano te plaatsen. Daar wordt over nagedacht. Een woordvoerster van de NS laat weten er positief tegenover te staan. ‘’Maar ik kan niets beloven.’’

Lees ook: Piano spelen op Station Rotterdam Centraal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Laat die piano op Rotterdam CS maar staan!’
Sluiten