Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 23 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

‘Ik maak mijn huiswerk op de set’

Jade Yilmazoglu is model en actrice en dat kan ze prima combineren met haar school. Als de 12-jarige mavo-scholier uit Spijkenisse zou moeten kiezen, dan krijgt acteren haar voorkeur.

Waar kunnen we jou zien?
Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht wordt de korte film Melany vertoond, dat was mijn laatste rol. De film gaat over een jonge vrouw met drugsproblemen. Ik speel de kleine Melany. Maar ik ben er zelf niet bij in Utrecht. De film heb ik al op een groot doek gezien en op die dag heb ik opnames van een 48 Hour Film. Dan ga ik liever naar een nieuwe opdracht, dan een film te zien die ik al heb gezien.

Aan welke rol bewaar je goede herinneringen?
In de SBS6-serie Danni Lowinski mocht ik de dochter spelen van een cliënt van Danni. In de aflevering mocht ik dan ook vaak mee met Danni, dat vond ik superleuk om te doen.

Hoe ben je begonnen met acteren?
Op mijn achtste keek ik de film De Griezelbus. Ik vond het heel leuk hoe de spelers het acteerden. Daarom vroeg ik aan mijn moeder hoe dat werkt, actrice worden. Zij zocht direct via internet uit waar ik auditie kon doen. Het ging dus eigenlijk heel snel en makkelijk. Mijn eerste film was dan ook Woensdag Kookdag. Hier moest ik heel veel doen zoals koken, karate, zwemmen en dansen.

Wat vind jij het leukste aan acteren?
Ik vind het leuk dat je voor eventjes iemand anders mag zijn. Niet dat het erg is om Jade te zijn. Want ik vind ook de rollen waarin ik erg mezelf mag zijn heel leuk. Ik ben dan niet echt Jade, want ik speel alsnog iemand anders. Iemand die erg op mij lijkt, mijn leeftijd heeft.

Wat zijn voor jou de leuke opdrachten?
Soms werk ik mee aan een 48 Hour Film. Dat vind ik echt heel leuk. Dan moet je in één dag eigenlijk alles doen. De eerste 24 uur krijg je te horen wat je rol is en dan pas kan je je tekst gaan leren. Ik heb weinig moeite met het leren van tekst, dus zo’n film gaat mij wel goed af.

Zo hard werken op je 12e, is dat niet ontzettend moeilijk?
Ik vind het wel normaal eigenlijk om zoiets al te doen op je 12e. Ik doe dit nu ook al bijna vijf jaar dus ik ben het ook meer dan gewend. Als ik elke dag iets moet opnemen, dan vind ik dat wel een beetje veel. Dat komt alleen bijna niet voor. Meestal heb ik een paar opdrachten per maand, maar soms heb ik ook een maand lang geen opdrachten. Het wisselt heel erg.

Voor wat voor opdrachten hoeven ze jou niet te bellen?
Je kan me voor alles wel bellen, alleen kijk ik wel even goed naar mijn agenda. Mijn moeder heeft liever niet dat ik castings heb op een doordeweekse dag. Dan letten we echt op de grootte van de rol. Als het een hoofdrol is, dan is de kans groot dat ik vrij probeer te regelen van school. Tijdens schooluren ga ik niet zo snel naar een rol waarbij ik geen tekst heb.

Hoe vinden je klasgenoten je ‘hobby’?
Niemand geeft me er echt extra aandacht om of zo. Het is niet zo dat ik superpopulair ben omdat ik actrice ben. Ik ben gewoon normaal en zo zien mijn klasgenoten mij ook.

Heb je wel genoeg tijd voor school?
Ik doe het allemaal tegelijk. Als ik onderweg ben in de auto leer ik bijvoorbeeld. En als ik op de set ben en eventjes niks te doen heb, ga ik mijn huiswerk maken. Zo kan ik dat heel goed tegelijkertijd doen.

Wat is jouw droom?
Spelen in een bioscoopfilm. Nog liever zou ik spelen in een film zoals The Hobbit en Lord of the Rings. Dat zijn mijn favoriete films. Ook lijkt het mij heel leuk dat ik zo groot op een scherm ben. Dat veel mensen naar mij kijken.

Hou je er dan ook van om in de spotlights te staan?
Het is niet dat ik denk van ‘oh kijk mij nou, ik sta in de spotlights’. Ik vind het wel heel leuk hoor. Ik zou heel blij zijn als ik het hebt bereikt om een BN’er te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ik maak mijn huiswerk op de set’
Sluiten