Tess Maidman
Tess Maidman Binnenland 14 sep 2015

IJsje van de toekomst van Amsterdamse meiden

Amsterdam is een mysterieuze ijsmachine rijker. Komen hier de koude lekkernijen van de toekomst uit?

Op het Abraham Staalmanplein in Amsterdam is niet veel te beleven. Totdat je het bedrijf Melt Icepops binnenloopt, want daar gebeurt het. Hier worden waterijsjes gemaakt op een wel heel bijzondere manier. Oprichters van Melt Icepops, Leonie Smelt (32) en Eva Rennen (27), gebruiken een 3D-printer om mallen te ontwikkelen. Met die mallen maken zij ijsjes in een mysterieuze machine die nog niet zichtbaar is voor publiek. Maar waarom eigenlijk niet?

Unieke ijsjes

„We willen de machine nog niet openbaar stellen, omdat wij bezig zijn met het aanvragen van patent op de ijsmachine”, vertelt Eva. „We kunnen hier nu zo’n 4000 ijsjes in acht uur mee produceren. „Melt Icepops is ons initiatief. Er zijn al wel kunstenaars die ook ijsjes in bijzondere vormen maken, dus dat is niet nieuw. Maar wat we echt zelf bedacht hebben is het toepassen van mass customization. Dat houdt in dat we op grote schaal unieke ijsjes produceren. Hierdoor onderscheiden wij ons als bedrijf.”

Lees ook: Doodzieke Betsy wil nog een ijsje.

Bijverdienen

De vriendinnen kennen elkaar van een horecabaantje uit het verleden. Leonie: „Kenmerkend voor onze vriendschap is dat we altijd creatieve plannen en dezelfde visie hebben over hoe we producten anders kunnen vormgeven dan dat anderen doen.” Op een gegeven moment wilden de meiden geld bijverdienen in de zomer. „Maar wel op een leuke manier. We waren weer eens aan het brainstormen en dachten ’ijsjes maken? Dat kunnen wij ook’, en zo is Melt Icepops drie jaar geleden ontstaan.”

IJs voor sterren

Het duo verkoopt ijsjes aan veel verschillende partijen en samenwerking met andere ‘toffe’ ondernemingen vinden ze ook interessant. „We stonden vorig jaar op het Amsterdam Dance Event en maakten ijs voor onder anderen de dj’s Joris Voorn en Carl Cox. Met Tony Chocolonely produceerden we ijs in de vorm van een chocoladereep en we gebruiken de siroop van PinkyRose, een bedrijf uit Rotterdam. Zo versterken we elkaar als onderneming en leveren een mooi product”, zegt Eva.

Nieuwe smaken

Wat wordt nou de smaak voor deze zomer? „Op dit moment zijn we aan het testen met alcoholijsjes en dat is redelijk uniek, omdat het bevriezen van alcohol best lastig is. Van de week hebben we met Limoncello geëxperimenteerd, toen is er behoorlijk wat alcohol doorheen gegaan, haha.” Limoncello is waarschijnlijk voor het eerst te proeven op Taste of Amsterdam. Leonie vult nog even aan dat ze fan is van het Floral Ginger & Orange ijsje. „Apart, maar superlekker. We maken continu nieuwe smaken, dus we zijn nog lang niet uitgeproefd.”

De wereld over

Over tien jaar hopen Leonie en Eva dat hun ijsjes over heel de wereld verkrijgbaar zijn. Eva: „Elke grote stad heeft dan een uniek ijsje die we op grote schaal kunnen produceren. New York heeft er een in de vorm van het Vrijheidsbeeld en Parijs een in de vorm van de Eiffeltoren.”

Lees ook: Kat krijgt brain freeze van ijsje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IJsje van de toekomst van Amsterdamse meiden
Sluiten