Ruben Eg
Ruben Eg Binnenland 14 sep 2015

IJ-hal en -passage nieuwe trekpleister Amsterdam CS

Met de opening van de nieuwe IJ-hal en IJ-passage wordt het eindelijk iets minder dringen op het vaak megadrukke Amsterdam Centraal. De ingebruikname is een enorme mijlpaal in de verbouwing van de achterkant van het monumentale station, waar ruim 10 jaar geleden aan werd begonnen. Het resultaat: extra ruimte voor de vele reizigers, talloze nieuwe winkels en horecagelegenheden plus een toegangspoortjesloze doorgang tussen het IJ en het Stationsplein.

De speciaal uitgegraven IJ-passage heeft alle ingrediënten om een flinke trekpleister te worden op Amsterdam Centraal, voor zowel forensen als dagjesmensen. Dat bleek wel uit de verraste gezichten van de eerste reizigers die zich er maandagochtend na het weghalen van de bouwschotten voorzichtig waagden. De warme ‘straatverlichting’ rond de pilaren, goudbruine vloer en zwart met witte muur geven de doorgang een opvallende, haast Parijsachtige grandeur.

Winkelstraat

Naast vestigingen van de al op het station bekende AKO en Erica Kruiderijen, zijn er in de ‘winkelstraat’ zaken van Sissy Boy, Kiko, Swarovski en Claudia Sträter te vinden. Op 1 september opent ook Victoria’s Secret een vestiging in de IJ-passage.

In het oog springt ook de centraal geplaatste hippe bar, waar nu limonadeketen PinkyRose tijdelijk zit. NS is nog in onderhandeling met een vaste verhuurder, die er koffie, drankjes en speciale hapjes gaat serveren.

Achterentree

Voor de soms propvolle reizigerstunnel in de westelijke reizigerstunnel betekent het geopende eerste deel van de nieuwe IJ-hal aan de achterzijde meer lucht. De ov-chippoortjes ter hoogte van de AH To Go en Etos zijn naar de nieuwe hal verhuisd, waardoor het minder dringen is rond deze zaken. Voor alle vragen kunnen reizigers nu terecht in een OV Servicewinkel, waar NS samenwerkt met stadsvervoerder GVB en busbedrijven Connexxion en EBS.

Voetgangers van en naar de veerpont over het IJ hoeven de vervelende en smalle pad langs auto’s en fietsen naar de entree niet meer te maken, maar kunnen nu direct oversteken. Helemaal veilig wordt het pas als de weg aan het einde van de zomer wordt afgesloten en het autoverkeer door de onder de IJ-hal aangelegde tunnel gaat.

Uitzicht

Als de weg en bouwschotten aan het IJ zijn opgeruimd, is het mogelijk om vanuit de nieuwe horecazaken in de achterentree van Amsterdam Centraal te genieten van het uitzicht op het IJ. Dat kan bij vestigingen van onder meer Julia’s, Starbucks en de eerste stationswinkel van Wagamama, die vrijdag opent.

Hoewel er een enorm busplatform boven de IJ-hal ligt, is het verre van donker in de entree. Via de spiegels aan het plafond weerkaatst het licht van buiten op de witte stenen aan het plafond.

Het oostelijke deel van de IJ-hal is volgend jaar zomer gereed. Dan is ook de tweede passage, de Amstelpassage, gereed. Hier worden dagverse producten verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IJ-hal en -passage nieuwe trekpleister Amsterdam CS
Sluiten