Zoë Boven
Zoë Boven Binnenland 22 sep 2015 / 19:12 uur

I amsterdam wordt symbolisch begraven

Ga jij bloemen neerleggen en een kaarsje aansteken? Een van ’s werelds bekendste slogans, ‘I amsterdam’, wordt woensdag op het Museumplein begraven. De letters vieren hun elfde verjaardag. Volgens Amsterdam Uitgebrand, een groep van zes creatieve Amsterdammers, is dit de perfecte gelegenheid om aandacht te vragen voor de Amsterdamse economie, die te veel gefocust zou zijn op toerisme.

Lees ook: Letters I amsterdam krijgen groen kleurtje

De actie rondom de slogan past in de discussie die spottend de ‘pretparkisering’ van Amsterdam wordt genoemd. Er zijn Amsterdammers die vinden dat de balans tussen bewoners, toeristen en ondernemers zoek is geraakt. Hierdoor staat de authenticiteit van Amsterdam volgens hen onder druk. De slogan zou hieraan meewerken, omdat die veel toeristen trekt. De andere groep omarmt toerisme en commercie juist en is blij met de letters.

De ‘begrafenis’ valt dus niet bij iedereen in goede aarde. Volgens Amsterdam Marketing wordt er een verkeerd beeld van de slogan geschetst, die veel meer zou doen dan toeristen naar de hoofdstad trekken. In een verklaring zegt het bureau dat de hele regio, bijvoorbeeld ook Haarlem, baat heeft bij ‘I amsterdam’.

Varende bubbelbaden

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) mengt zich inmiddels ook in de discussie. Het lukte de vereniging onlangs een vergunning voor ‘HotTugs’, varende bubbelbaden door de Amsterdamse grachten, tegen te houden. „Dit soort dingen staat haaks op inspanningen om de balans en leefbaarheid in Amsterdam te herstellen en verbeteren."

Het antwoord van de gemeente Amsterdam op de discussie kwam in de vorm van het plan ‘Stad in Balans’. Dit plan moet de stad voor iedereen een aantrekkelijke en gastvrije stad maken. Er is zelfs een projectgroep op het onderwerp gezet. De letters worden dus begraven, maar de discussie is nog springlevend.

Voor de liefhebbers van ‘I amsterdam’: wees niet bang, het gaat om een symbolische begrafenis. Vanaf 19.30 uur is er de tijd afscheid te nemen van de letters, door bloemen te leggen en kaarsjes aan te steken. Donderdag kan je gewoon weer naar het Museumplein om selfies met de letters te maken.

Stad op de kaart

Wie heeft de boos- of weldoener, oftewel de slogan die zoveel toeristen naar de stad trekt, eigenlijk verzonnen? ‘I amsterdam’ werd in 2004 bedacht door reclamebureau KesselsKramer. De slogan diende als ‘vlag op het citymarketing plan’, waarmee Amsterdam internationaal op de kaart moest worden gezet.

Dat lukte, wellicht iets te goed, want de letters werden razend populair. Er ontstond een website (iamsterdam.com) en de slogan kreeg een fysieke plek: de letters staan op het Museumplein, bij Schiphol en er is een draagbare set, die op evenementenlocaties geplaatst kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
I amsterdam wordt symbolisch begraven
Sluiten