Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 20 sep 2015 / 16:11 uur

‘Het publiek sleept je door de Dam tot Dam’

Met ruim 50.000 deelnemers is de Dam tot Damloop het grootste hardloopevenement van Nederland. De startbewijzen zijn altijd binnen een mum van tijd uitverkocht en de sfeer is aanstekelijk. Wat is toch de aantrekkingskracht van dit evenement?

Gezelligheid

De Prins Hendrikkade in Amsterdam, de start van de Dam tot Damloop, was zondag het decor van hardloopminnend Nederland. Daar in de buurt stond ook het team van het Slotervaart Ziekenhuis te wachten tot zij mochten starten.

Voor het teamlid Dennis Melisse (27) is het sportieve aspect een groot onderdeel van de aantrekkingskracht van het evenement: ,,De aantrekkingskracht van dit evenement is voor mij het sportieve doel, gewoon lekker sportief bezig zijn. Maar daarnaast is de saamhorigheid en gezelligheid onder de lopers ook altijd mooi om te ervaren.’’

Lees ook: Twee mensen onwel tijdens Dam tot Damloop

Diezelfde gezelligheid noemt Jaqueline Wierenga (27) van hetzelfde team ook. Daarbij gebruikt zij de Dam tot Damloop als voorbereiding: ,,Het is een training voor de halve marathon die ik in oktober ga lopen, de Amsterdam Marathon.’’

Volgens Wierenga werkt het lopen in een groep motiverend: ,,Als je in een groep loopt, dan word je toch altijd meegetrokken in het enthousiasme en tempo van anderen, dus je gaat altijd harder en het is gewoon gezelliger.’’

Publiek

Wat nóg beter motiverend werkt en toch wel dé aantrekkingskracht van de Dam tot Damloop is, zegt Dennis Poland (45) van het Slotervaartteam, is het publiek: ,,Stel dat je de afstand niet zou kunnen uitlopen, dan sleept het publiek je er echt doorheen met massale aanmoedigingen.’’

Ook noemt Poland alle vrolijke gebeurtenissen langs de kant: ,,Ik heb wel eens tegen iemand gezegd: als je dronken over de finish wilt komen, dan lukt dat, want ik heb onderweg meer barretjes gezien dan er in mijn eigen dorp zijn. Mensen maken douches langs de kant, er zijn biertaps, je kan het zo gek niet bedenken. Wat je hier ziet, dat zie je nergens.”

Nog meer Dam tot Dam

De Dam tot Damloop bestaat uit tien Engelse Mijl (16,1 km) en de start en finish bevinden zich op twee verschillende plaatsen: Amsterdam en Zaandam.

De Dam tot Damloop is een van de grootste ‘Businesslopen’ ter wereld. Dit betekent dat werknemers zich via hun werkgever kunnen opgeven. Die betaalt dan het inschrijfgeld en zo kunnen werknemers genieten van een sportief weekend.

Naast de Dam tot Damloop was er ook de ‘Damloop by night’. Dit was een route van vijf Engelse Mijl (8 km) en werd gelopen door de verlichte straten van Zaandam. Er waren ook de Dam tot Dam Wandeltocht en de Dam tot Dam FietsClassic.

In totaal konden 88.000 mensen bezig zijn met Dam tot Dam gerelateerde sportactiviteiten. Hiermee is het het grootste sportieve (hard)loopevenement van Nederland.

https://twitter.com/damtotdamloop/status/645616569087823872

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Het publiek sleept je door de Dam tot Dam’
Sluiten