Job Halkes
Job Halkes Binnenland 3 sep 2015 / 05:35 uur

‘Herman Brood nam hier zijn laatste album op’

Heel veel Rotterdammers weten het niet, maar in het Lloydkwartier zit één van de bekendste muziekstudio’s van Nederland. Eigenaar Ocki Klootwijk opende 15 jaar geleden de deuren van zijn Rock Town Studio en verwelkomde onder meer Herman Brood, de Golden Earring en Guus Meeuwis.

Hoe is het 15 jaar geleden begonnen?
Ik speelde in een band en wilde wat anders gaan doen en besloot een studio te gaan beginnen. Mijn eerste grote artiest die ik had was Herman Brood. Hier nam hij zijn laatste album op. Dat hij hier kwam was omdat ik bij hem heb gespeeld in de band. En zo gaat dat met de meeste artiesten. ‘Oh, leuk dat je een studio hebt. Kunnen we bij jouw opnemen?’. Tot aan de Golden Earring heb ik hier gehad. Maar ook kleinere bands hoor. En soms moet je ook geluk hebben. We hebben Michael Prins uit een kroeg aan de Mauritsweg opgepikt en een album laten inzingen. Toen hij in 2014 werd gekozen tot beste sing-a-songwriter van Nederland hadden wij een kant en klaar product liggen.

De artiesten lopen met je weg. Wat is jouw kracht?
Bij mij zijn de lijntjes kort en ik ken de artiesten persoonlijk. En het is hier geen achterkamer met een setje of zo… We hebben wel uitgepakt en flink geïnvesteerd in de beste hi-end apparatuur die er is.

Heb je wel eens gekke dingen meegemaakt?
Ja, heel veel. Herman Brood was wel een type hoor. Hij vond het hier leuk en dat was opvallend, want meestal kon hij het in een studio maar een paar uurtjes volhouden. Het was zelfs zo dat zijn manager Koos belde en vroeg of alles goed ging. Toen ik zei dat we aan het eten waren en daarna verder gingen werd het stil aan de andere kant van de lijn. Trouwens, dat eten deden we bij de Chinese boot naast de Euromast. En Herman wilde altijd tekenen. Dus hij trok de blaadjes van de menukaart uit de bruine map en begon op de achterkant te tekenen. De eerstvolgende gast kreeg dus een compleet Herman Brood boek. Ik denk dat de Chinezen geen idee hadden wie hij was en de menukaart in de prullenbak hebben gegooid. Daar hadden ze nu heel wat voor kunnen krijgen.

Nog meer gekke artiesten?
Zeker, John Buijsman was hier aan het opnemen. Er zit hier een ruit in de studio en ineens springt hij daar naakt achter vandaan. Wij zaten daar en dachten: Wow, wat gebeurt hier nou weer? Maar de gozer die moest zingen was meteen ontspannen.

Is relaxed zijn niet heel belangrijk?
Dat is de manier om goed te presteren. De studio moet een speeltuin zijn voor muzikanten. Zo hebben we deze ook aangekleed. Lekker met hout en tijgerprint. Je moet het gevoel hebben dat je hier kan gaan zitten en je benen ergens op kan leggen.

Heb je nog wensen wat artiesten betreft?
Natuurlijk. De Rolling Stones zou ik hier wel willen hebben. Maar eigenlijk is elke artiest leuk. Ik heb hier hele onbekende semi-amateurbands gehad waar zelfs ik nog van geleerd heb. Het is ook geluk hebben of iemand je oppikt, want dan word je groot. Ik heb er veel gehad waarvan ik dacht ‘zonde dat ze niet verder komen’. Maar andere artiesten was het omgekeerd. Die vond ik niet bijzonder, maar braken wel door. Zoals Nirvana bijvoorbeeld. Dat had ik niet goed ingeschat. Maar met Michael Prins hadden we het gevoel dat we een grote artiest hadden.

Wie moeten we in de gaten houden?
The 3rd Man wordt een hele grote en gaan we binnenkort veel van horen. Maar ook de Rotterdamse band Bourbon Avenue is heel bijzonder. We zijn met heel veel artiesten bezig, ook uit Rotterdam. Er zit zoveel talent in deze stad, dat is ongelofelijk. We werden altijd ondergesneeuwd door de Anouks uit Den Haag en zo, maar die Rotterdamse bescheidenheid lijkt eindelijk te worden afgegooid.

Hoe lang ben je nog van plan door te gaan?
Nou, een pensioen heb ik niet dus ik ga tot 2048 door haha.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Herman Brood nam hier zijn laatste album op’
Sluiten