Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 sep 2015 / 14:37 uur

Graf van dochter elf keer vernield in acht maanden

Vandalen hebben in Spijkenisse de afgelopen acht maanden elf keer het graf van de in december overleden 28-jarige Samantha van Veen vernield. Moeder Sylvia (49) kan er met haar hoofd niet bij dat mensen het op het graf van haar dochter hebben voorzien. Ze durft nog amper het graf te bezoeken, bang dat ze weer wordt geconfronteerd met vernielingen.

Lees ook: Omstanders moedigen man die zelfmoord wil plegen aan

„ Waarom hebben ze het telkens specifiek op het graf van onze dochter gemunt?”, vraagt Sylvia zich af in het AD. „Het is al erg genoeg dat je kind hier ligt. Ze gunnen ons geen tijd om te rouwen.” Al twee dagen na de begrafenis ging het mis. „ Mijn zoon had een bloemstuk neergezet, maar dat was omver getrapt en de bloemen waren meters verderop neergegooid.” Daarna volgden er vernielingen aan knuffels, beeldjes, kaarsen en vazen. Alleen de grafsteen is nog niet beschadigd.

Samantha had een moeilijke start van haar leven. Ze werd geboren met een open ruggetje en moest daardoor maar liefst 58 operaties ondergaan. Uiteindelijk konden artsen niets meer betekenen. Dat Sylvia niet meer rustig naar het graf kan doet haar vreselijk veel pijn. „Ik moet er af en toe heen. Ik wil soms dichtbij mijn dochter zijn. Dat geeft troost. Maar ik heb er al uren van tevoren buikpijn van. Wat tref ik nu weer aan, vraag ik me elke keer af.”

Inzamelingsactie

Volgens de moeder ligt de oorzaak van de vernielingen wellicht in de inzamelingsactie die werd gehouden voor de doodskist van Samantha. „Er deden verhalen de ronde dat wij meer dan genoeg geld hadden om alles zelf te betalen. Maar Samantha had een uitkering en mijn man en ik legden veel eigen geld bij voor de operaties. Met een gezin met vijf kinderen en één inkomen, hou je nauwelijks geld over.”

Van Veen gaat aangifte doen van de vernielingen. De politie laat weten de grafschennis schandelijk te vinden. Ze roept mensen die iets weten of zien op dit gelijk te melden, zodat deze vernielingen snel stoppen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Graf van dochter elf keer vernield in acht maanden
Sluiten