Elena van Doorn
Elena van Doorn Binnenland 18 sep 2015 / 13:18 uur

Geen grote oorlogsschat WOII in kluis Amsterdam

Update 13.20:

Helaas, de kluis is leeg. Rond 13.15 uur is het gelukt om de kluis te openen. Kluiskraker Wim laat aan een verslaggever van Telegraaf weten dat hij niet verbaasd is. „Meestal zijn ze leeg. We doen er verschillende per dag en die zijn vaak leeg", is te lezen op Twitter.

——-

In een advocatenkantoor in de Weesperbuurt in Amsterdam zou weleens een grote schat kunnen liggen. Mogelijk gaat het zelfs om alle vooroorlogse ruwe diamanten uit de stad. We zullen het snel weten: de kluis wordt vrijdag gekraakt. Tenminste, dat is de bedoeling.

Advocatenkantoor KKNM is sinds vorig jaar gevestigd in het pand aan de Professor Tulpstraat, vlakbij het Amstel Hotel. In een van de kamers bevindt zich een grote, zwarte kluis met daarop in sierlijke letters ‘Mosler Safe, Hamilton, USA’ geschreven. Raadsman Cees Nierop kreeg de kamer toegewezen. „Ik was meteen gefascineerd”, laat Nierop aan De Telegraaf weten.

Joodse diamantairs

Een van de verhalen rondom de kluis is dat Joodse diamantairs hun diamanten in de kluis hebben opgeslagen om ze uit handen van de Duitse bezetter te houden. Voor de Tweede Wereldoorlog woonde een aantal van deze diamantairs namelijk in de wijk.

Lees ook: Deze familie verdient fortuin met schatzoeken

Vrijdagmiddag moet het eindelijk duidelijk worden: liggen de diamanten er nog, of zijn ze al weggehaald? Want ook dat is mogelijk. Een ander verhaal dat rondgaat, is namelijk dat de Nederlandse regering de diamanten zou hebben gebruikt om de oorlogsindustrie mee te betalen. Na de Tweede Wereldoorlog zouden de diamantairs een vergoeding krijgen.

Op dit moment wordt geprobeerd de kluis te kraken. Het zou een lastige klus zijn, omdat er geen gegevens bekend zijn over de kluis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen grote oorlogsschat WOII in kluis Amsterdam
Sluiten