Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 21 sep 2015 / 07:52 uur

Fred van Leer: Rotterdammers lopen er goed bij

Als je aan Fred van Leer denkt, dan denk je aan groots, extravagant, uitgesproken en vrolijk. Maar wat gaat er nog meer schuil achter die aanstekelijke lach? Waar hangt de Rotterdamse stylist het liefst en hoe luidt zijn oordeel over de klederdracht in de Maasstad?

Iedereen kent je, maar toch weet niemand wie je bent.
Is dat zo? Dat zou best kunnen, al vind ik eigenlijk dat ik best open ben. In interviews neem ik geen blad voor de mond en ook op de sociale media laat ik, vaak op grappige manier, weten hoe ik over dingen denk.

Waar ben je eigelijk opgegroeid, Fred?
In Alblasserdam, onder de rook van Dordrecht. Ik woon nu sinds 18 jaar in Rotterdam. In de binnenstad. Heerlijk! Er zijn twee steden in het land waar ik zou kunnen wonen: in Rotterdam en in Amsterdam. In beide steden voel ik me fijn en in beide steden heb ik mijn vrienden. Het grote voordeel van Rotterdam is dat ik hier rust vind. In Amsterdam bruist het elke dag en daar heb ik gewoon geen behoefte aan. Ik houd wel van een feestje hoor, maar één keer in het weekend is genoeg. Ik hoef die hele mikmak niet.

Een contradictie met de extravagante tv-persoonlijkheid…
Ja, waarschijnlijk denken mensen dat ik elke dag aan het feesten ben. Dat is niet zo. Ik ben wie ik ben. Mijn vrienden weten ook dat ze me van maandag tot donderdag niet hoeven bellen. Dan ben ik niet bereikbaar voor sociale dingen. Wat dat betreft ben ik echt een loner. Ik vind het heerlijk om mezelf op te sluiten en thuis op de bank te hangen, te cocoonen. Die rust heb ik nodig.

Je favoriete plek in de stad is?
De allermooiste plek in de stad is mijn huis. Mijn thuis is mijn basis, de plek waar vandaan ik werk. Ik geef ook veel geld uit aan de inrichting en aan kunst, gek misschien, maar ik wil me hier helemaal op mijn gemak voelen.

Op de sociale media snijd je regelmatig controverse onderwerpen aan als bijvoorbeeld het gebruik van botox of pesten. Het lijkt wel of jij daar weinig commentaar op krijgt. Daar waar anderen de hele meute over zich heen krijgen…
Ik denk dat dat wel klopt ja. Waarom ik er mee wegkom? Omdat het te maken heeft met de manier waarop je iets zegt. Ik kan iemand helemaal afkraken, maar het op zo’n manier zeggen dat mensen denken: ja, die Van Leer heeft gelijk. Het gaat om respect voor elkaar hebben, het in hun waarde laten van mensen en mensen hun eigen gang laten gaan. Gebruik je botox, best. Gebruik je geen botox, ook prima, maar laat mij met rust.

Fred de stylist of Fred de bekende Nederlander?
Fred de stylist, BN’er zijn is geen vak. Ik hoop nog heel lang televisie te maken, maar tv is eindig. Ik zal altijd blijven stijlen. Of het nu met mode te maken heeft of met de inrichting van een huis. Ik ben en blijf stylist.

Hoe kijk jij – als loner- eigenlijk aan tegen het leven van een BN’er?
Het is niet zo dat je, omdat je het stempel bekende Nederlander op je hoofd gedrukt krijgt, je ineens verandert als mens. Dat is niet zo. Het zijn de mensen om je heen die veranderen en die je op een voetstuk plaatsen. Als ik door de stad loop, dan vliegen mensen mij aan en beginnen ze hysterisch te gillen, dat doe ik niet.

En dan nog even over mode hè. Wie lopen er nou leuker bij? Rotterdammers of Amsterdammers?
Rotterdammers houden veel meer van een printje en een glittertje. Heerlijk. Amsterdammers lopen er over het algemeen wat neutraler, wat effer bij. Het niveau ligt echt wel hoog in Nederland hoor. Weet je wat ik zo heerlijk vind aan Rotterdam? Dat mensen dragen wat ze lekker vinden. Dat is mode. Mode vind je niet in een tijdschrift of in een winkel, dat is aangekochte smaak. Mode is continue in beweging. Rotterdammers lopen er goed bij. Als je die jongens en meiden er soms zo knap en hip bij ziet lopen. Ze hebben weinig budget, maar weten er echt iets van te maken.

Paspoort

Fred van Leer is 39 jaar.
Bijnaam: Fred Paillet.
Stylist sinds z’n 25e.
Onder meer van tv-programma’s, bands en magazines.
Televisie.
Dames in de Dop, RTL Boulevard, X-Factor, Holland Next Topmodel, Shopping Queens, Ranking The Stars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fred van Leer: Rotterdammers lopen er goed bij
Sluiten