Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 29 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Directie Maasveld trots op team ondanks misstanden

Door meerdere publicaties in Metro over wantoestanden in verzorgingshuis Maasveld in Rotterdam-Zuid ligt de directie onder vuur. Directeur Wim de Geus (Wonen met Zorg) en locatiemanager Harriët Spaanderman reageren op de conclusies in het vorige week gepubliceerde rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het is niet de eerste keer dat er een rapport voor uw neus ligt waarin staat dat de zorg in Maasveld onder de maat is. Hoe kan het dat de zaken nog steeds niet op orde zijn?
De Geus: De IGZ doet periodieke toetsen en die hebben soms de ene insteek en soms de andere insteek. Bij het laatste onderzoek zijn andere punten aan de orde gekomen dan een jaar geleden het geval was. Het was een ander bezoek, met een ander doel. Niet alles is op orde en daarom hebben wij een verbeterplan opgesteld. We hebben er alle vertrouwen in dat dat tot een gewenst resultaat zal leiden.

Lees ook: IGZ: zorghuis Maasveld Rotterdam nog steeds onveilig

Dat is dan toch juist nog kwalijker? Dat er steeds nieuwe dingen worden gevonden waaraan het binnen uw organisatie schort.
De Geus: Als organisatie doen we onze uiterste best om topzorg te leveren. Daar zetten wij ons dagelijks voor in. Het kan voorkomen dat er een aantal dingen niet op orde is. In het rapport van de IGZ komt een aantal punten naar voren waar we nu vol tegenaan gaan om dat te verbeteren.

Hoe heeft het zover kunnen komen?
Spaanderman: Dat vind ik een lastige vraag. Wat ik wel weet is dat, doordat wij dit jaar op een ander cliëntendossier zijn overgegaan, de inspectie niet alle persoonsgebonden informatie goed heeft kunnen lezen in onze rapportage. De overgang van het ene naar het andere systeem heeft voor problemen gezorgd.

Lees ook: Onderzoek naar veiligheidssituatie in Rotterdams verzorgingshuis

Bent u geschokt door dit rapport?
De Geus: Het houdt je scherp. Het personeel van Laurens (Maasveld valt onder zorgkoepel Laurens, red.) is dagelijks met veel passie aan het werk. Deze mensen hebben heel bewust gekozen voor dit vak, hebben daarvoor de papieren gehaald en doen dat met een groot hart voor onze bewoners. Natuurlijk is het niet fijn als een dergelijk rapport geschreven wordt. Ik kan me heel goed voorstellen dat medewerkers zich gekrenkt voelen.

U noemde het al: het verbeterplan. Wat houdt het in?
Spaanderman: Er is naar aanleiding van het rapport een stuurgroep ingericht die de kwaliteit van onze locaties monitort. Wij zijn nu druk bezig alle medewerkers extra te scholen. En we zijn extra controles gaan uitoefenen op de medicatieverstrekking.

Lees ook: ‘Afdeling verzorgingshuis onveilig voor bewoners’

Medicatieveiligheid is een steeds terugkomend mankement.
De Geus: In het rapport staat genoemd dat het toedienen van medicijnen aan mensen niet altijd goed wordt genoteerd. Dat is niet oké, maar de medicatie is wel gegeven. Dus in dat opzicht is de kwaliteit van zorg niet in het geding geweest.

Wanneer is alles op orde?
De Geus: Over drie maanden. In december van dit jaar moeten alle punten op orde zijn.

Hoe zit het met de zorg bij andere locaties van Laurens?
De Geus: Het verbeterplan is opgesteld na het bezoek van de inspectie bij Maasveld. De punten die daaruit naar voren komen, trekken we breder. We zullen die dan ook toetsen op andere locaties.

Dus de zorg voldoet niet?
De Geus herhaalt zijn vorige antwoord: Het verbeterplan is opgesteld na het bezoek van de inspectie bij Maasveld. De punten die daaruit naar voren komen, trekken we breder. We zullen die dan ook toetsen op andere locaties.

In welke mate heeft dit jullie prioriteit?
De Geus: Dit heeft zeer hoge prioriteit.

U staat nog steeds garant voor goede zorg?
Spaanderman: Ja. Gelukkig wordt dat ook in het rapport genoemd. Er is gezien dat er warme zorg gegeven wordt door betrokken medewerkers. Ik ben trots op de locatie Maasveld en op de mensen die er met passie werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Directie Maasveld trots op team ondanks misstanden
Sluiten