Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 14 sep 2015 / 13:47 uur

De wansmaak vieren op nieuw festival Amsterdam

Twee Amsterdammers ‘vieren de wansmaak’ tijdens zestig minifestivalletjes in twee dagen. Vandaag kun je nog knotsgekke ideeën inbrengen.

Zestig mini-festivals, twee dagen, één plek: dat is de droom van Tom de Kort (29) en Jonathan Kraaijeveld (27). En op 8 en 9 augustus gaat het feest nog door ook. Dan organiseren de Amsterdammers voor het eerst een twee dagen durend festijn bij natuurgebied De Oeverlanden met zestig partytenten. Iedereen kan z’n idee voor het ‘Amsterdam Festival Experience’-festival via Facebook inbrengen – mits het krankzinnig is. „Het wordt een viering van de wansmaak.”

Creatieve breinen

Als je kijkt naar de zongebruinde gezichten van de jongens weet je direct: die houden wel van een feestje. Als echte feestgangers worden ze op maandag dan ook liever niet gestoord, dan zijn ze nog brak van het weekend. De twee, beiden afgestudeerd, werken ondertussen alweer vier jaar samen en de combinatie van hun creatieve breinen is er eentje die werkt.

Niet vermoeden

De feestjes die ze organiseren, waaronder festival De Zon, worden druk bezocht. „Er is tegenwoordig zo ontzettend veel van alles. En eigenlijk is het keer op keer hetzelfde. Wij willen niet aansluiten in de rij, maar iets neerzetten waarvan mensen niet kunnen vermoeden dat het bestaat.’’

De meest gekke ingevingen worden uitgewerkt tot feestjes. Van festijnen waarin je alleen in lingerie mag dansen, feestjes met alleen dj’s die niet kunnen draaien tot aan dit festival waarbij zestig ‘mini festivals’ – naar de ideeën van het publiek – over twee dagen verspreid worden. „In alle partytenten kun je straks een totaal andere belevenis verwachten. Aan het einde van je dag ben je als het ware in zestig verschillende werelden gestapt.”

Chaos en plezier

Het grensverleggende idee werd afgelopen winter geboren, want waar denk je anders over na als liefhebber van festivals in deze donkere periode? „We willen bezoekers vooral de hele dag verrassen met alles wat we te bieden hebben. Chaos, energie en bovenal veel plezier.’’ Daarnaast hoeft het niet allemaal tot in de puntjes te kloppen, vinden ze. „Het is prima als dingen lelijk zijn.” Of die chaos losbreekt straks, daar hoeven de jongens in ieder geval niet over in te zitten. Ze zijn dan ook niet van plan deze uit de weg te gaan. „Dat heeft toch juist zijn charme?’’

Holy moly

De ideeën voor de minifestivals komen vooral van buitenstaanders. „Sommige ideeën zijn echt een uit de hand gelopen grap. Andere concepten zijn juist weer voor iedereen te begrijpen.’’ Het meest vreemde idee dat de jongens tot nu toe langs hebben zien komen is het ‘Holy Moly Aluminiumfolie-Festival’. „Iedereen in aluminum-outfit is welkom om het dak eraf te komen dansen in deze tent.”

Lees ook: ‘Gebruik leegstaande terreinen voor festivals’

Wie de kledingstress ondertussen al op voelt komen omdat er maar liefst zestig verschillende dresscodes zullen zijn, kan opgelucht ademhalen. „Het wordt hopelijk zo warm, dat wij in ieder geval gewoon onze zwembroek aantrekken.’’

Ideeëninbreng

22 juni, dus maandag, is de laatste dag om een minifestival in te brengen. Dat kan via Facebook (Amsterdam Experience Festival). Twintig ideeen zijn al verkozen, veertig worden er nog geselecteerd. Bij de selectie wordt gekeken naar de haalbaarheid en de populariteit op Facebook. „Als het publiek het leuk vindt, vinden wij dat vaak ook. Het is immers een festival waar het publiek de invulling zelf bepaalt”, zeggen de organisatoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De wansmaak vieren op nieuw festival Amsterdam
Sluiten