Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 10 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

‘De Chinese woestijn is een walhalla voor mij’

Een tocht van 12.000 kilometer, 2 continenten en 22 landen. Alblasserdammer Henk van Dillen doet het allemaal op de fiets voor het Wereld Natuur Fonds (WNF). Hij is al zeven maanden onderweg, van land tot land om uiteindelijk in Singapore te komen. Vanuit China vertelde hij Metro over zijn avonturen.

Is de reis zoals je verwachtte?
Totaal niet. Ik had het idee al zes jaar in mijn hoofd en veel reiservaringen van anderen gelezen, maar als je het zelf doet is het toch heel anders. Ik maak zowel positieve en negatieve dingen mee. In Iran is iedereen bijvoorbeeld heel gastvrij, dat had ik wel gelezen maar zo gastvrij had ik niet verwacht. Mensen komen naast je rijden en vragen of ze je ergens mee kunnen helpen, ze bieden je eten en drinken aan.

En een negatieve ervaring?
Juist door die gastvrijheid ben ik er laatst wel ingetuind. Een jongeman kwam naast me rijden en we raakten aan de praat. Dat is hartstikke normaal in Iran dus ik was niet op mijn hoede. Na twee gezellige uren vroeg hij of hij met mijn telefoon iemand mocht bellen. Als naïeve toerist gaf ik hem mijn telefoon. Voor ik door had wat er gebeurde scheurde hij met zijn motor weg.”

Je blogt, maakt foto’s en filmpjes. Hoe heb je nog tijd voor het fietsen?
Dankzij fiets ben ik juist heel vrij, ik kan zelf plannen wanneer ik fiets en hoeveel. De ene keer fiets ik ruim 100 km per dag, de andere keer fiets ik helemaal niet. Dan rust ik uit en blog. Ik vind het belangrijk mijn reiservaring met mensen te delen. Ik wil bijvoorbeeld laten zien dat Iran geen land is vol terroristen met M16’s.

Je slaapt meestal in een tent. Ben je niet toe aan wat meer luxe?
Ik heb het wel zwaar gehad. Ik ben in de winter vertrokken en toen was het heel koud in een tentje in de Alpen en in de Iraanse woestijn met 60 graden heb ik door de warmte weinig kunnen slapen. Juist daarom is de 30 á 40 graden in Chinese woestijn een Walhalla voor mij. Doordat ik vaak geen luxe heb waardeer ik het extra als ik het wel heb. Via couchsurfing slaap ik soms bij mensen thuis en soms slaap ik in een hostel. Dan geniet ik altijd wel extra van een warme douche.

Ben je het soms niet zat, heb je geen heimwee?  
Ik heb een vaste relatie in Nederland, dat is niet makkelijk. Ik mis het wel dat ik mijn ervaring niet met haar kan delen. Maar de avonturen die ik beleef zijn zo tof. Ik leer, zie en beleef zoveel, dat zou ik niet willen missen. Met elk ander leer ik weer, ik zie zoveel verschillende werelden.

De avonturen van Van Dillen zijn te volgen via zijn blog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘De Chinese woestijn is een walhalla voor mij’
Sluiten