Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 29 sep 2015 / 09:06 uur

Bron van veel taxi-ellende verdwenen

Een klagende hoteldirectie, geweigerde honden en ruzies met gemeenteambtenaren. De taxistandplaats voor het Centraal Station (CS) in Amsterdam hield jarenlang de gemoederen flink bezig.
De taxi’s zijn sinds zondag verhuisd naar de achterkant van het station. En daar zal het stadsbestuur blij mee zijn. De vorige plek was vaak het toneel van incidenten die men liever kwijt dan rijk was.

Heisa

Tien jaar geleden was er al heisa op de beruchte taxistandplaats. De standplaats moest toen op last van de verkeerspolitie worden gesloten tot na Sail. De taxichauffeurs van toen negeerden aanwijzingen van verkeersregelaars waardoor niet alleen zij, maar ook de Sailbezoekers gevaar liepen.

Oneerlijk

In 2008 was een groep chauffeurs het beu hoe de groep werd behandeld door medewerkers van Stadstoezicht. De chauffeurs vonden dat zij oneerlijk behandeld werden en dat er voor ieder wissewasje een boete werd uitgeschreven. Om hier tegen te protesteren, bezetten zij destijds de standplaats bij CS.

Saneren

Door het hoge aantal incidenten vond de gemeente Amsterdam het in 2010 nodig om de standplaats te saneren. Dit werd gedaan door de chauffeurs strenger te controleren. Na de grote schoonmaak konden er enkele honderden chauffeurs minder op de plek komen. Lang rustig is het echter nooit gebleven.

Ingrijpen

De gemeente moest ook ingrijpen in 2012. Toen werden verschillende klanten geweigerd omdat zij een hond wilden meenemen in de taxi. Ook blindengeleidehonden werden geweigerd. Na ingrijpen van de gemeente kwamen de chauffeurs hier niet meer mee weg.

Lees ook: Taxistandplaats naar andere van CS

Opdringerig

In 2013 waren de gasten van het Ibis Hotel bij Centraal Station de pineut. Nadat taxichauffeurs meerdere malen stapvoets langs het hotel waren gereden om de gasten op opdringerige wijze hun taxi in te lokken, was voor Ibis de maat vol. Het hotel diende een klacht in bij de gemeente. Hierop werden meer toezichthouders ingezet.

Beterschap

Of de nieuwe taxistandplaats de incidenten met zich meeneemt, is nog even de vraag. Met een groot wachtgebied, slagbomen en een scansysteem voor kentekens is de standplaats aan de IJzijde in ieder geval beter bewapend tegen incidenten dan de vorige.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bron van veel taxi-ellende verdwenen
Sluiten